keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Yle: Käännytettäväksi määrätty ruandalaisnainen katosi

Yle: Käännytettäväksi määrätty ruandalaisnainen katosi 1.5.2013

Nainen on pelännyt joutuvansa poliittisen vainon kohteeksi kotimaassaan.

Ensi yönä Suomesta käännytettäväksi määrätty ruandalaisnainen on kadonnut.

Naisen veli kertoo Yle Uutisille, että hänen sisarensa olinpaikasta ei ole saatu tietoa tiistaiaamun jälkeen. Alphonsine Uwizeyimanan mukana käännytettäväksi niin ikään määrätty kymmenvuotias tytär on tällä hetkellä veljen huostassa.

Viranomaisilta ei ole toistaiseksi saatu vahvistusta mahdollisesta katoamisesta.

Kahden suomalaispoliisin on määrä palauttaa Uwizeyimana Ruandaan ensi yönä. Veljen mukaan Uwizeyimana on jättänyt puhelimensa ja vaatteensa Turussa sijaitsevaan asuntoonsa.

Nelisen vuotta sitten Suomeen saapunut Uwizeyimana on sanonut joutuvansa poliittisen vainon kohteeksi, jos hänet palautetaan Ruandaan. Hän on oppositiopuolue Forces démocratiques unies:in eli Yhdistyneiden demokraattisten voimien aktiivinen jäsen.

Veli kertoo, että heidän isoveljensä kuoli ruandalaisessa vankilassa vuonna 1997. Ruandan hallitus on hänen mukaansa kieltäytynyt antamasta tietoja veljen kuolinsyystä.

Suomi hylkäsi hakemuksen

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi alkuvuonna valitusluvan ensimmäisestä kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Maahanmuuttovirasto puolestaan hylkäsi toisen turvapaikkahakemuksen.

Toisesta päätöksestä on valitettu Helsingin hallinto-oikeudelle, mutta valitusprosessista huolimatta naista ja hänen kymmenvuotiasta tytärtä odottaa käännytys takaisin kotimaahan.

Äiti ja tytär saapuivat Ruandasta Suomeen 2008. He anoivat turvapaikkaa vuonna 2010 suojeluntarpeen ja poliittisen vainon vuoksi.