torstai 9. lokakuuta 2014

Iltalehti: Pääkaupunkiseudun katujengit kuriin

Iltalehti, pääkirjoitus: Pääkaupunkiseudun katujengit kuriin 9.10.2014

Kansalaisten turvallisuus on tärkein asia, kun jengiväkivaltaan puututaan.

Pääkaupunkiseudulla noin 50 nuoren ohikulkijoita mukiloiva katujengi on herättänyt kauhistusta ja ihmetystä. Iltalehden haastatteleman sosiaalialan ammattilaisen mukaan syitä tekoihin voi olla monia, kuten mielenterveysongelmat, päihteiden käyttöön liittyvät ongelmat sekä perheisiin ja kasvuolosuhteisiin liittyvät ongelmat.

Asiantuntijan mielestä tekojen jälkeen olisi aika kääntää katse eteenpäin. Kauhistelukulttuurin sijaan pitäisi siirtyä ajattelemaan sitä, mitä tulevaisuudessa pitäisi tehdä. Hän korostaa, ettei kyse ole pelkästään yhteiskunnan ongelmista, vaan myös kotien ja perheiden ongelmista.

Väkivaltaan syyllistyvien motiivien etsiminen ja heidän kasvuolosuhteidensa parantaminen on tietysti pitkällä tähtäimellä tärkeä asia. Akuutisti kaikkein tärkeintä on kuitenkin estää tällaiset törkeät väkivallanteot.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan nuorisojoukkion uhreiksi ovat joutuneet toiset nuoret ja lapset. Heiltä on ryöstetty omaisuutta ja heihin kohdistunut väkivalta on ollut todella raakaa.

Kun tekijät ovat nyt poliisin ja sosiaalityöntekijöiden tiedossa ei saisi tyytyä selitykseen, jonka mukaan kyseinen ilmiö olisi hiipumassa. Yhteiskunnalla täytyy olla nollatoleranssi tämäntapaisiin ilmiöihin. Jos on pienintäkään vaaraa siitä, että tällaista väkivaltaa aiotaan jatkaa tulisi poliisin ja sosiaalityöntekijöiden käyttää kaikkia lain suomia pakkokeinoja, jotta uudet teot saataisiin estettyä.

Voi hyvinkin olla, että törkeitä väkivallantekoja tehdään ajattelematta seurauksia, yllytyksestä ja jopa jonkin sairaan "muodin" takia. Tämä tekee ilmiöstä entistäkin vakavammin otettavan. Tekojen kohteeksi joutuvat saattavat menettää terveytensä tai jopa henkensä.

Tällaiselta joukkoväkivallalta täytyy leikata siivet heti alkuunsa. Sen lisäksi, että nykyiset tekijät otetaan kontrolliin, täytyy poliisille turvata voimavarat myös tilanteen tarkkailuun ja tiedusteluun. Teot tapahtuvat yleisillä paikoilla, poliisin täytyy olla enemmän ja näkyvämmin läsnä ja liikkeellä.

Hyvin tärkeätä on myös terve yleinen suhtautuminen väkivaltaan ilmiönä. Väkivallan tekijöitä ei saa ymmärtää eikä heidän syyllisyyttään saa selittää pois. He voivat olla hoidon ja tuen tarpeessa, mutta se on vasta seuraava kynnys. Ensimmäisenä askeleena tulee olla joukkoväkivallantekojen estäminen, ehkäisy ja niiden uhrien tehokas auttaminen.

Kuvateksti: Poliisiministeri Päivi Räsäsen on valvottava, että poliisi pystyy yhdessä sosiaalitoimen kanssa lopettamaan nuorten joukkoväkivallan.