tiistai 25. marraskuuta 2014

HS: Lehdenmyyjä Ion Stoica pääsi joulukorttiin

Helsingin Sanomat: Lehdenmyyjä Ion Stoica pääsi joulukorttiin 25.11.2014

Rosa Liksom empii hetken katsoessaan seinillä kiertäviä kuvia. Sitten hän valitsee kuvan, jossa vanha nainen kantaa Alepan kassia ja puristaa ikonia rintaansa vasten. Nainen, Veronica Lacatusu, on yksi Helsingin Rautatientorin läheisyydessä kerjäävistä romaneista.

Liksomilla on mukanaan sinisävyisiä valokuvia, jotka hän on itse ottanut Romanian-matkallaan. Hän liimaa ne Lacatusua esittävän kuvan ympärille.

"Liimaan nämä tähän. Ne sopivat hyvin tuon Jeesuksen Kristuksen kanssa", Liksom pohtii.

Sörnäisissä sijaitseva liikkuvan väestönosan päiväkeskus Hirundo on avannut ovensa. Einekset rapisevat kääreissään, ja toppa-asut kahisevat, niin kuin joka päivä puolenpäivän aikaan.

Rosa Liksom on 13. marraskuuta Hirundossa, sillä hän osallistuu projektiin, jossa joukko kuvataiteilijoita laatii yhdessä romanisiirtolaisten kanssa joulukortteja. Projektin koordinaattori, taiteilija Elviira Davidow vetää Taitoa ja tietoa liikkuvalle väelle -hanketta, jolla yritetään tarjota vaihtoehtoja kerjäämiselle.

Davidow antoi kännykkäkamerat romanien käyttöön yhden päivän ajaksi.

Kuvissa seikkailee hymyileviä, kännykkää käsissään puristavia hahmoja, pahvikippoja, selfieitä ottavia käsiä, haitareita ja Iso Numero -lehden kansia. Kuvat on liimattu maalauspohjiin.

Taiteilijat valitsivat mieleisensä kuvat jatkotyöstöä varten. Valmiista teoksista painettiin aluksi 4 800 joulukorttia.

Joulukortit julkaistaan keskiviikkona Helsingin rautatieasemalla. Alkuperäiset teokset huutokaupataan myöhemmin.

Rosa Liksom maalaa valkoiselle alueelle geometrisia kuvioita, joissa on tunnistettava ote, ja asettaa valmiin työn näytille. Päiväkeskuksen vieraat esittävät kysymyksiä.

Veronica Lacatusu ei ole juuri nyt päiväkeskuksessa. Sen sijaan kuvataiteilija Satu Kalliokuusen valitsemassa taulupohjassa poseeraava Iso Numero -lehden myyjä Ion Stoica on juuri saapunut hetkeksi päiväkeskukseen syömään ja lepäämään.

"Tuli heti fiilis, että tähän pitää laittaa sädekehät", Kalliokuusi sanoo.

Hän keskustelee lehtimyyjän kanssa tulkin välityksellä pohtien kuvan toteutustapaa.

Stoica on Romaniasta kotoisin oleva ortodoksi. Hän pitää ajatuksesta, että Kalliokuusen viimeistelemä joulukortti muistuttaa ikonia.

Kalliokuusi pyörittää kultaväriä Stoican kuvan ympärille, siihen kohtaan, jossa on pää. Pensseli ei ole paras mahdollinen, mutta jäljestä tulee siedettävä. Lopuksi hän liimaa hiukan jouluisen kiiltävää tarranauhaa sädekehän reunaan. Taustaksi tulee jäätävän sinistä. Se tuo mieleen pakkaskelin Helsingin kaduilla.

Tämän joulukorttimallin suosio yllättää Davidowin.

Huolimatta siitä, että jotkut malleista säikähtävät, kun pyhistä tauluista tutut elementit yhdistyvät arkiseen sisältöön, päiväkeskuksessa vierailevat jonottavat lopulta saadakseen itsestään ikoni-imitaation. Kuvakieli tuntuu puhuttelevan.

Ikonia muistuttava kortti herättää Ion Stoicassakin toivon joulusta kotona perheen parissa. Kunhan vain kortit menevät kaupaksi.

"Tärkeintä on rasismin vähentäminen ja kerjäämiselle vaihtoehtoisten selviytymiskeinojen löytäminen", Davidow sanoo.

Myyjät voivat hankkia valmiita kuuden kortin nippuja yhdellä eurolla ja myydä niitä kaupunkilaisille viidellä eurolla. Erotuksen myyjät saavat palkkioksi työstään.