torstai 6. marraskuuta 2014

Yle: Maahanmuuttajat valmistautuvat suomenkielisiin AMK-opintoihin

Yle: Maahanmuuttajat valmistautuvat suomenkielisiin AMK-opintoihin 6.11.2014

Saimaan ammattikorkeakoulun järjestämä valmennuskoulutus toteutuu toisella yrityksellä. Vuosi sitten koulutukseen ei ollut tarpeeksi hakijoita.

Yksitoista maahanmuuttajataustaista opiskelijaa aloittaa ensi maanantaina ammattikorkeakouluun valmentavan koulutuksen Saimaan ammattikorkeakoulussa.

Neljä kuukautta kestävään koulutukseen valitut opiskelijat ovat aiemmin suorittaneet kotimaassaan ammatti- tai ylioppilastutkinnon. Suurin osa opiskelijoista on venäläisiä. Mukana on myös muutama aasialaistaustainen opiskelija.

– Suunnittelimme vastaavanlaista koulutusta jo vuosi sitten, mutta silloin emme saaneet tarpeeksi hakijoita, kertoo koulutussuunnittelija Pia Ruukki Saimaan ammattikorkeakoulusta. Hän arvelee, että kielitaitovaatimus saattoi karkottaa hakijoita.

– Opiskelijoiden on osattava suomen kieltä jo valmiiksi sen verran, että he selviytyvät arkisista asioista suomeksi, Ruukki sanoo.

Suurin osa koulutukseen tulevista opiskelijoista on yli nelikymppisiä naisia. Kaikkien opiskelijoiden tavoitteena on suorittaa suomenkielinen ammattikorkeakoulututkinto.

Valmennuskoulutuksen pääpaino on suomen kielessä. Lisäksi harjoitetaan opiskelutaitoja ja tutustutaan eri koulutusaloihin.

– Tavoitteena on, että he hakisivat ammattikorkeakouluun jo kevään yhteishaussa, sanoo Ruukki.