torstai 20. marraskuuta 2014

Ilta-Sanomat: Terrorismin rahoittamisesta syytetty: Al-Shabaab on osin hyvä

Ilta-Sanomat: Terrorismin rahoittamisesta syytetty: Al-Shabaab on osin hyvä 20.11.2014

Al-Shabaab-järjestössä on hyvää ja myös huonoa, vastasi terrorismin rahoittamisesta syytetty mies Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä kysyi hänen mielipidettään al-Shabaabista, joka on listattu terroristijärjestöksi. Mies kertoi hyväksyvänsä osin al-Shabaabin toiminnan Somaliassa.

– Al-Shabaab on tuonut rauhaa, hän sanoi tulkin välityksellä.

Järjestön huonoiksi puoliksi mies mainitsi muun muassa viattomien tappamisen. Mies sanoi vastustavansa jyrkästi terrorismia ja terroritekoja.

– En halua tehdä muille jotain, mitä en itse haluaisi, että minulle tehdään.

Syyttäjä katsoo miehen lähettäneen eri ihmisiltä kerättyjä rahoja Somaliaan tietoisena siitä, että niillä rahoitetaan al-Shabaab-ryhmän terroristista toimintaa vuonna 2010. Myös kolmea muuta syytetään terrorismin rahoittamisesta. Syyttäjä vaatii heille alle kahden vuoden vankeutta. Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.

"Rahat menivät varmasti köyhille"

Torstaina kuultu mies sanoi lähettäneensä rahaa köyhille ja olevansa varma, että rahat ovat myös menneet köyhille, ei terrorismiin.

– Olisitko hyväksynyt sitä, että lähettämäsi raha olisi päätynyt terroristiseen toimintaan? kysyi hänen asianajajansa Jarkko Jaatela.

– En missään nimessä, mies vastasi.

Mies kuitenkin myönsi lähettäneensä rahaa vastaanottajalle, joka kuuluu hänen mukaansa al-Shabaabiin. Vastaanottaja on syytetyn mukaan kunnioitettu uskonoppinut.

– Ajattelin, että hän on luotettava henkilö, jolle voisi lähettää rahaa ja hän voi antaa ne köyhille.

Miestä syytetään lisäksi värväyksestä ja suunnitelmasta kaapata sukulaispojat koulutusleirille. Hän kiistää myös nämä syytteet.

Käräjäoikeudessa kuultiin myös toista syytettyä, jonka epäillään keränneen rahaa eri ihmisiltä tietoisena siitä, että sillä rahoitetaan terrorismia. Myös hän sanoi ehdottomasti vastustavansa al-Shabaabin väkivallan käyttöä.

Mies sanoi keränneensä sukulaisiltaan ramadanin yhteydessä köyhille annettavia eräänlaisia almuja. Hän kertoi olleensa laittamassa rahoja keräyslippaaseen moskeijassa, kun toinen syytetty sanoi voivansa lähettää rahat samalla kun lähettää itse almuja.

Käsittely käräjäoikeudessa jatkuu joulukuulle.