Yle: EU:n ulkopuolelta tulleet lääkärit ovat tärkeä apu Suomen terveydenhuollolle 14.11.2014
Yli kolmasosa EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen muuttaneista lääkäreistä on töissä terveyskeskuksessa. Tamperen yliopistossa tehdyn väitöskirjatutkimuksen mukaan he ovat merkittävä tuki maamme terveydenhuollolle.
EU:n ulkopuolelta tulleet lääkärit ovat pärjänneet varsin hyvin Suomen terveydenhuollossa. Asiaa on selvittänyt filosofian maisteri Riitta-Liisa Haukilahti.
Tampereen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan heistä suurempi osa on sijoittunut terveyskeskusten palvelukseen kuin koko lääkärikunnasta, eli enemmän kuin kolmannes.
Tutkimusaikana vuosina 1994–2008 viidesosa koko lääkärikunnasta työskenteli terveyskeskuksissa.
Heitä varten on ollut erillinen laillistusjärjestelmä vuodesta 1994 lähtien. Vaadittavat kuulustelut on järjestetty Tampereen yliopistossa.
Laillistamisjärjestelmään kuuluvia tenttejä pidettiin vaikeina, mutta alle kolme prosenttia oli keskeyttänyt ne.
Syrjintääkin moni lääkäri kertoi kokeneensa, hieman yli puolet toisten lääkärien, hoitohenkilökunnan tai viranomaisten taholta. Potilaiden ennakkoluuloihin oli törmännyt vielä useampi.
Pätevyyden arviointitentit ovat vaativia
Laillistusjärjestelmään kannattaa tutkimuksen mukaan sijoittaa voimavaroja, koska maahanmuuttajalääkärit tuovat merkittävän työpanoksen suomalaiseen terveydenhuoltoon.
Kyselytutkimus tehtiin kaikille vuosina 1994–2008 laillistamiskuulusteluihin osallistuneille 686 lääkärille. Kyselyyn vastasi noin puolet.
Opintorekisterin mukaan kuulusteluihin oli vuoden 2009 loppuun mennessä osallistunut 746 lääkäriä. Heistä 580 oli suorittanut kuulustelut, 19 oli keskeyttänyt ja 147:llä oli kuulusteluprosessi meneillään.
Eniten tulijoita on ollut Venäjältä ja Virosta päätellen mm. siitä, että tutkinnoista suurin osuus oli suoritettu näiden maiden yliopistoissa.