perjantai 14. marraskuuta 2014

Uusi Suomi: Töitä 21 päivää putkeen, 18 tuntia/päivä – tällaista oli virolaisten elämä Suomessa

Uusi Suomi: Töitä 21 päivää putkeen, 18 tuntia/päivä – tällaista oli virolaisten elämä Suomessa 14.10.2014

Metallifirman omistaja teetätti virolaisilla työntekijöillään ylipitkiä työpäiviä kolmen viikon putkissa ilman vapaapäiviä. Omistajajohtaja tuomittiin äskettäin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomiosta kertoo uutispalvelu Edilex.

Kangasniemeläisen metallifirman palveluksessa oli vuosina 2006–2010 kaikkiaan 17 virolaista metallismiestä. Omistaja teki virolaisten kanssa lainvastaiset sopimukset, joissa sekä palkkaus että työajat olivat lain ja työehtosopimusten edellytyksiä huonompia.

Virolaismiehet tekivät töitä kolme viikkoa peräkkäin seitsemänä päivänä viikossa, minkä jälkeen heillä oli viikko vapaata. Lisäksi yrittäjä teetti heillä jatkuvasti 13–18 tunnin työpäiviä. Jos tilauksilla oli kiire, virolaiset tekivät töitä jopa ympäri vuorokauden.

Sanomattakin on selvää, että lakisääteiset vuorokausi- ja viikkolevot sekä lakisääteiset vuosilomat jäivät saamatta.

Virolaisten työsopimuksessa tuntipalkkaan oli sisällytetty kaikki ylityö- ja muut korvaukset. Lakisääteisiä yli- ja sunnuntaityökorvauksia työnantajamaksuineen jäi näin toimien maksamatta ainakin 500 000 euroa, oikeus katsoi.

Samaan aikaan yhtiön suomalaiset työntekijät tekivät pääsääntöisesti kahdeksan tunnin työpäiviä ja viisipäiväistä viikkoa, ja heille oli myös maksettu normaalit korvaukset. Käräjäoikeus katsoi työnantajan käyttäneen hyväkseen virolaisten tietämättömyyttä Suomen lainsäädännöstä ja näin asettaneen heidät huomattavan epäedulliseen asemaan muihin nähden.

Yhtiö on nykyisin konkurssissa.