keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kansan Uutiset: Rasismitutkija Puuroselle tunnustuspalkinto

Kansan Uutiset: Rasismitutkija Puuroselle tunnustuspalkinto 12.11.2014

Vuoden 2014 ETMU-tunnustuspalkinto on myönnetty Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuroselle. Valinnalla Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura ETMU halusi huomioida Puurosen työn rasismin tutkimisen pioneerina Suomessa. ETMU-tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain henkilölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt etnisten suhteiden tutkimusta tai hyviä etnisiä suhteita Suomessa.

Vesa Puuronen on tutkijana tuonut rasismiin liittyviä kansainvälisiä tutkimuskeskusteluja Suomeen ja tehnyt ensimmäisten joukossa tutkimusta suomalaisista rasistisista nuorisokulttuureista ja arkipäivän rasismista. Tällä hetkellä hän on mukana eurooppalaisia ääriliikkeitä tutkivassa kansainvälisessä tutkimushankkeessa, joka saa rahoituksensa EU:n seitsemännestä puiteohjelmasta.

Palkintoperustelujen mukaan Puuroseen ansioihin kuuluu, että hän on ottanut myös suomalaiset vähemmistöt, kuten romanit ja saamelaiset, mukaan keskusteluun ja näin luonut historiallista ja kansallista näkökulmaa suomalaisen rasismin ulottuvuuksiin.

Puuronen on uransa aikana johtanut useita laajoja tutkimushankkeita ja toiminut myös Suomen Akatemian Syrjäytyminen, eriarvoisuus ja etniset suhteet Suomessa (SYREENI 2001–2003) tutkimusohjelman johtajana.

Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura ETMU ry on vuonna 2003 perustettu, monitieteistä etnisten suhteiden tutkimusta Suomessa edistävä tieteellinen seura. ETMU-tunnustuspalkinto on myönnetty vuodesta 2004 lähtien. Ensimmäiseksi sen sai akateemikko Erik Allardt ja viime vuonna presidentti Tarja Halonen.