tiistai 18. marraskuuta 2014

YLE: Arabiemiirikunnat epäilee terrorismista Suomen islamilaista yhdyskuntaa

YLE: Arabiemiirikunnat epäilee terrorismista Suomen islamilaista yhdyskuntaa 17.11.2014
YLE: Suomen islamilainen yhdyskunta yllättyi terrorilistauksesta: "On väärin yhdistää meidät terroristeihin"
YLE: Suomessa kymmeniä islamilaisia yhteisöjä – Professori: Yhdelläkään ei terroriyhteyksiä
Yle: Tutkija: Ideologia vienyt järjestöt Arabiemiraattien terroristilistalle

Suomen ulkoministeriön mukaan Suomen tataariseurakunta päätyi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien terrorilistalle käännösvirheen vuoksi.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat epäilee terrorismista Suomen islamilaista yhdyskuntaa, kertoo Suomen ulkoministeriö. Aluksi Arabiemiirikuntien viralliselle terrorilistalle päätyi Suomen tataariseurakunta. Syynä oli käännösvirhe.

Suomen ulkoministeriö on ottanut tapauksen vuoksi yhteyttä Suojelupoliisiin. Asian selvittäminen Suomen ja Arabiemiirikuntien viranomaisten välillä jatkuu.

______________________________________

YLE: Suomen islamilainen yhdyskunta yllättyi terrorilistauksesta: "On väärin yhdistää meidät terroristeihin"

Suomen islamilainen yhdyskunta toivoo Arabiemiraattien harkitsevan vielä päätöstään lisätä yhdyskunta terrorilistalle.

Suomen islamilainen yhdyskunta on yllättynyt Arabiemiirikuntien tuoreesta terrorismiepäilystä. Suomen ulkoministeriö kertoi aiemmin tänään maanantaina, että Yhdistyneet arabiemiirikunnat on lisännyt Suomen islamilaisen yhdyskunnan terrorilistalleen. Suomen islamilaisen yhdyskunnan Abdi-Hakim Yasin Ararse pitää listausta epäoikeudenmukaisena.

– On väärin yhdistää meidät al-Qaidaan ja vastaaviin, Yasin Ararse sanoo.

Suomen islamilainen yhdyskunta toivoo, että Arabiemiraatit harkitsee vielä päätöstään uudestaan.

– Olemme kokeneet ennen, että he tukevat kaikkia muslimeja, Abdi-Hakim Yasin Ararse kuvailee Arabiemiraatteja.

Yhdyskunta aikoo ottaa yhteyttä sekä ulkoministeriöön että Suojelupoliisiin asian selvittämiseksi.

Aluksi Arabiemiirikuntien viralliselle terrorilistalle päätyi Suomen tataariseurakunta. Syynä oli käännösvirhe.

Suomen ulkoministeriö on ottanut tapauksen vuoksi yhteyttä Suojelupoliisiin. Asian selvittäminen Suomen ja Arabiemiirikuntien viranomaisten välillä jatkuu.

Suomen islamilainen yhdyskunta rekisteröitiin vuonna 1987. Se on puolueeton uskonnollinen yhteisö. Suomen muslimiyhteisöistä se on toiseksi vanhin. Tataariyhteisö on sitäkin vanhempi.

______________________________________

YLE: Suomessa kymmeniä islamilaisia yhteisöjä – Professori: Yhdelläkään ei terroriyhteyksiä

Suomen ulkoministeriön mukaan Yhdistyneet arabiemiirikunnat on lisännyt Suomen islamilaisen yhdyskunnan terrorilistalleen. Professori Jaakko Hämeen-Anttila ei usko, että epäilyn takana on konkreettista syytä.

Suomessa on kymmeniä islamilaisia yhteisöjä, islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila arvioi. Hän pitää selvänä, ettei yhteisöillä ole minkäänlaisia terroriyhteyksiä.

Hämeen-Anttila ei tiedä, mitkä ovat Arabiemiraattien perusteet lisätä Suomen islamilainen yhdyskunta terrorilistalleen.

Suomen ulkoministeriö kertoi maanantaina, että Yhdistyneet arabiemiirikunnat on lisännyt Suomen islamilaisen yhdyskunnan terrorilistalleen. Alun perin kerrottiin, että listalla olisi Suomen Islam-seurakunta.

Hämeen-Anttila ei usko, että epäilyn takana on konkreettisia syitä.

– Siinä on todennäköisesti kyse joko täysin väärinymmärryksestä tai hyvin kevyellä syyllä heitetystä asiasta.

– Näyttää siltä, että alun perin siinä oli simppeli käännösvirhe. Ajatus siitä, että varsinkin tataarien seurakunta olisi joutunut tälle listalle aiheellisesta syystä, oli täysin hassu jo alkujaan, hän sanoo.

Hämeen-Anttilan mukaan islamilaisten yhteisöjen määrä on kasvanut Suomessa jonkin verran. Samalla ovat kasvaneet myös jo olemassa olevat yhdistykset, hän kertoo.

Hämeen-Anttila toteaa, että listoilla terroriepäilyistä on takanaan kaikenlaisia tarkoitusperiä.

– Kiinahan on liittänyt terrorilistalleen kaikkia ihmisoikeustaistelijoita. Arabian niemimaalla ollaan hyvin huolestuneita kaikesta toiminnasta, joka tähtää esimerkiksi näiden hallitusten kumoamiseen, missä Suomella ei varmasti ole osuutta.

Hämeen-Anttila arvelee, että Suomessa käynnissä olevalla, terrorismin rahoitukseen liittyvällä oikeudenkäynnillä saattaa olla osansa terrorismiepäilyssä.

– En tiedä, onko kyse siitä, mutta pidän mahdollisena, että kyse on siitä, että jollakulla syytetyistä on ollut yhteyksiä tähän järjestöön, hän arvioi.

– Vaikka he kuuluisivat johonkin nimenomaiseen yhteisöön tai seurakuntaan, on vielä täysin auki, onko tällä terrorismiepäilyllä mitään tekemistä itse yhteisön kanssa. Epäilen vahvasti, ettei tämän syytöksen takana ole mitään todellisuutta.

Hämeen-Anttila ei usko, että maanantaina kerrottu epäily heittää kansainvälisesti varjoa suomalaisten islaminyhteisöjen päälle. Suomessa paljon on kiinni siitä, miten asiaa maassa käsitellään.

– Luonnollisesti oletan, että Suomessa on tahoja, jotka hyvin mielellään tarttuvat tähän ja ennen kaikkea tekevät sen yleistyksen, että nyt olemme taas oppineet, kuinka islam ja terrorismi ovat sama asia ja uhka Suomessa on hirveän suuri. On hirveän valitettavaa, jos tätä käytetään lyömäaseena tällaisissa muista lähtökohdista syntyneissä kiistelyissä, hän sanoo.


______________________________________________________

Yle: Tutkija: Ideologia vienyt järjestöt Arabiemiraattien terroristilistalle

Yle Radio1:n Ykkösaamun ja Ylen aamu-tv:n haastattelemat tutkijat uskovat, että Suomen tataarien seurakunta on päätynyt terroristilistalle virheen vuoksi.

Terrorismin tutkija Juha Saarisen mukaan vaikuttaa siltä, että Arabiemiraattien virallisella terroristijärjestöjen listalle on päätynyt tahoja ideologian perusteella.

– Kun listaa käy läpi, huomataan, että siellä on järjestöjä ja ryhmiä, jotka käyttävät poliittista väkivaltaa mutta myös hyvin paljon sellaisia järjestöjä ja esimerkiksi kansalaisjärjestöjä, jotka harjoittavat hyväntekeväisyyttä sekä puhtaasti poliittisia järjestöjä. On selkeää, että tässä on selvä ideologinen elementti, ketkä tälle listalle ovat joutuneet, Saarinen sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Arabiemiraattien terroristilistalla on noin 90 nimeä, muun muassa tunnettuja väkivaltaisia äärijärjestöjä ja verkostoja, kuten Al-Qaidan eri haaroja.

Saarinen yhtyy arvioihin, joiden mukaan Suomen Islam-seurakunta on listalla käännösvirheen vuoksi. Hän kuitenkin uskoo, että listalla on todella mainittu jokin Suomessa toimiva taho.

– Tataarit edustavat hyvin epäpoliitisoitua islamia, mutta Suomesta löytynee myös seurakuntia ja yhteisöjä, jotka edustavat politisoituneempaa muslimiveljeskuntaa lähellä olevaa islamia.

Saarinen ei halunnut spekuloida, mikä järjestö tai yhteisö voisi olla kyseessä.

Kytkös terrorismioikeudenkäyntiin?

Ylen aamu-tv:n haastattelema arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila puolestaan sanoi, ettei Suomessa ei ole mitään sellaista islamistijärjestöä, joka kuuluisi Arabiemiraattien terroristilistalle.

Hämeen-Anttila uskoo, että Suomen tataariseurakunnan tai jonkin muun Suomessa toimivan tahon joutuminen listalle on virhe.

– Se, mikä minulle tulee mieleen on, että meillä on juuri alkamassa ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti. Voihan olla, että jotkin näistä yksittäisistä syytetyistä, että jokin heistä kuuluu johonkin tiettyyn järjestöön ja tuo linkki on hyvin jotenkin nopeasti tulkittu, että järjestö itsessään olisi vastuussa tästä toiminnasta, Hämeen-Anttila pohti.