torstai 27. marraskuuta 2014

Yle: Suomalaistaiteilijat ja romanikerjäläiset käsi kädessä

Yle: Suomalaistaiteilijat ja romanikerjäläiset käsi kädessä 27.11.2014

Romanisiirtolaiset alkavat myydä Helsingin kaduilla joulukortteja. Kortit ovat suomalaisten taiteilijoiden kädenojennus kovia kokeneelle romaniväestölle.

Nukketeatteritaiteilija Elviira Davidow järkyttyi kuusi vuotta sitten, kun ensimmäiset romanikerjäläiset ilmaantuivat Helsingin kaduille.

– On uskomatonta, että Euroopan unioni on avannut portteja maille, joissa on hirvittävä määrä köyhyyttä, mutta sitä köyhyyttä ei hoideta kunnolla, sanoo Davidow.

Hän kiinnostui ilmiöstä siinä määrin, että matkusteli ensin Romaniassa ja Bulgariassa ja esiintyi orpokodeissa ja kouluissa. Syntyi teatteriesitys Vaivaisukko ja vaivaisakka, jota on esitetty suomalaisissa kouluissa ja kulttuurikeskuksissa. Viimeiset vuodet Davidowin taide on tavalla tai toisella selvitellyt romanisiirtolaisten ongelmia ja tutkiskellut kerjäämisen synnyttämiä reaktioita Suomessa.

Nyt hän on keskittynyt Taitoa ja tietoa liikkuvalle väelle -hankkeeseen. Sen puitteissa romanisiirtolaisille pidetään työpajoja, joissa heille etsitään muita mahdollisuuksia ansaita elantonsa kuin kerjääminen.

– Me tavoitellaan sitä, että ihmisten ei tarvitsisi istua kylmässä maassa ja kerjätä. Toisaalta toivomme suomalaisten ja romanialaisten kohtaamista. Suomalaiset ovat niin kerjäämisen hämmentämiä, että he saattavat reagoida hyvinkin rasistisella tavalla, pohtii nukketeatteritaiteilija.

Haitaristi Ilia Sile on jo saanut esimakua työpajoista, kun haitaristi Kimmo Pohjonen opetti hänelle suomalaisia joululauluja.

– Olin Romaniassakin muusikko. Esiinnyin perheeni kanssa juhlissa kuten häissä ja hautajaisissa, kertoo Sile.

Hän saapui Suomeen ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten, ja on sen jälkeen soittanut kaduilla.

– Kokemusten joukossa on kaikenlaisia, hyviä ja huonoja, hän kertoo.

Yksi romanien vaihtoehtoinen tapa hankkia elantoa on ilmaantunut Helsingin katukuvaan näinä päivinä. Romanit myyvät joulukortteja, jotka joukko suomalaistaiteilijoita on tehnyt yhdessä asunnottomien kanssa. Joukossa on Rosa Liksomin, Satu Kalliokuusin, Marja Hakalan ja Ritva Harlen kuvia.

Romanit ostavat kuusi korttia yhdellä eurolla eli painokustannusten hinnalla. Ohikulkijalle kuuden kortin sarja maksaa vitosen.

Taitoa ja tietoa liikkuvalle väelle on Vapaa liikkuvuus -verkoston ja Yhteiset lapsemme ry:n hanke. Siihen on saatu rahoitusta opetusministeriöltä.