perjantai 15. huhtikuuta 2016

HS: Pakolaiskriisin kustannukset paisuvat Suomessa, turvapaikanhakuun varataan 400 miljoonaa lisää

Helsingin Sanomat: Pakolaiskriisin kustannukset paisuvat Suomessa, turvapaikanhakuun varataan 400 miljoonaa lisää 15.4.2016

Ministeri Stubb lähetti Suomen suunnitelman huolestuneelle EU-komissiolle.

TURVAPAIKANHAKIJOIDEN aiheuttamien kustannusten kasvu nousi pääosaan hallituksen torstaina julkistamassa julkisen talouden suunnitelmassa.

Hallitus teki suuria muutoksia arvioihinsa siitä, paljonko turvapaikanhakijoiden määrän kasvu maksaa.

Maahanmuuton lisääntyminen rasittaa valtion ja kuntien rahoitusasemaa tänä vuonna 808 miljoonan euron edestä. Viime vuonna summa oli 381 miljoonaa euroa.

Turvapaikanhakijoihin liittyviä menoarvioita on nostettu edelliseen kehyspäätökseen verrattuna noin 400 miljoonalla eurolla vuodessa vuosina 2017–2019 ja 340 miljoonalla vuonna 2020.

Lisäkustannukset leikkaavat läpi hallinnon. Suuri osa menoista syntyy sosiaali- ja terveysministeriölle, mutta myös työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön menoihin on arvioitu iso lisäys.

VUODESTA 2016 alkaen turvapaikanhakijoiden määräksi arvioidaan 10 000 ihmistä vuosittain. Maahanmuuttoa koskevat menot on laskettu sen mukaisesti.

Hallituksen laskuissa arvioidaan, että noin kolmannes hakijoista saa turvapaikan. Laskuissa myös oletetaan, että maahanmuuttajat eivät työllisty vuoteen 2020 mennessä.

Pitkällä aikavälillä tulijoiden vaikutus julkiseen talouteen riippuu heidän työllistymisestään.

Vielä viime syksynä määrärahoja mitoitettiin siten, että turvapaikanhakijoiden määrä olisi 15 000 vuodessa. Arvio tulijoiden määrästä on siis laskenut, mutta arvio tulijoiden hinnasta on kasvanut.

Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion mukaan arvio maahanmuuton kustannuksista ei ole realistisella pohjalla. Turvapaikanhakijoiden määräksi arvioitu 10 000 vuodessa on Punakallion mukaan ”aika varovainen arvio”.

”Maahanmuutosta tullee satojen miljoonien eurojen lisäkustannukset, joista sitten tehdään lisätalousarvioita. Kuntien saamat kotouttamisen määrärahat ovat jäljessä todellisista kustannuksista”, Punakallio sanoo.

VALTION ostopalveluna tilaaman vastaanottotoiminnan menot ovat kasvaneet aiemmasta. Edellisessä kehyksessä laskettiin, että yksi turvapaikka vastaanottokeskuksessa maksaisi keskimäärin 12 000 euroa vuodessa eli noin 33 euroa vuorokaudessa.

Uusi arvio yhden turvapaikanhakijan paikan hinnasta on 18 000 euroa vuodessa eli noin 50 euroa vuorokaudessa.

Arvio vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettavan tukimäärärahan tasosta on puolestaan alentunut.

KOKONAISUUTENA Suomen budjettitalouden tasapaino ei ole juuri muuttunut viime syksystä, jolloin hallitus teki ensimmäisen julkisen talouden suunnitelmansa.

Turvapaikanhakijatilanteesta aiheutuneiden kustannuksien vastapainona toimivat valtion korkomenojen aleneminen ja tehdyt menoleikkaukset.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb lähetti torstaina vastauksen EU:n paimenkirjeeseen Suomen julkisen talouden ongelmista.

Stubb viittasi kirjeessään myös turvapaikanhakijoiden aiheuttamiin ”poikkeuksellisiin kustannuksiin”. Kun ne ottaa huomioon, Suomi on Stubbin mukaan melkein aikataulussa EU:n toiveiden täyttämisessä.

[...]