torstai 28. huhtikuuta 2016

Suomenmaa: Mikko Kärnä ei eronnut kirkosta: ”Uskon kirkon turva­paik­ka­oh­jeis­tuksen muuttuvan”

Suomenmaa: Mikko Kärnä ei eronnut kirkosta: ”Uskon kirkon turva­paik­ka­oh­jeis­tuksen muuttuvan” 28.4.2016

Keskustan kansa­ne­dus­taja Mikko Kärnä ei ole toteuttanut uhkaustaan erota kirkosta protestina kirkon ohjeis­tuk­selle koskien turva­pai­kan­ha­ki­joiden kohtelua.

– Kuulun edelleen kirkkoon ja uskon, että kirkko pystyy muuttamaan ohjeistustaan Suomen lakien mukaiseksi, tiivistää Kärnä kuukauden takaisen mediaepisodin antia.

Kärnä otti maaliskuussa näkyvästi kantaa niin Suomenmaassa kuin sosi­aa­li­ses­sakin mediassa arkkipiispa Kari Mäkisen haaas­tat­te­lu­lau­sun­toon MTV:ssä.

Mäkisen mukaan kirkko on varautunut kielteisen päätöksen saaneiden turva­pai­kan­ha­ki­joiden suojelemiseen, eikä voi käännyttää oveltaan ihmisiä, jotka etsivät turvaa.

– Kirkon jäsenenä en voi hyväksyä, että kirkko ei kunnioita suomalaisten viranomaisten ratkaisuja, kommentoi Kärnä tuolloin Mäkisen puheita ja sanoo olevansa maallisen ja hengellisen esivallan ”mars­si­jär­jes­tyk­sestä” edelleen samaa mieltä.

– Kirkko ja kirkon edustajat eivät voi julkisesti asettua lain yläpuolelle, hän muistuttaa.

Lappilainen ensimmäisen kauden kansa­ne­dus­taja kertoo saaneensa ulostulonsa jälkeen paljon palautetta ja käyneensä aiheen tiimoilta vilkasta keskustelua.

– Koen, että kannanottoni oli tarpeellinen. Yhtey­de­not­toja tuli ihan yllät­tä­vil­täkin tahoilta, Kärnä toteaa.

– Hedel­mäl­li­simmän keskustelun kävin Kuopion piispan Jari Jolkkosen kanssa. Silläkin perusteella uskon, että kirkko pystyy muuttamaan ohjeitaan ja noudattamaan lakia.

Kärnän mielestä on turha odottaa, että ongelma ratkeaisi itsestään turva­pai­kan­ha­ki­joiden määrän lähdettyä laskuun.

– Pitää muistaa, että meillä on edelleen tuhansia turva­pai­kan­ha­ki­joita odottamassa lopullista päätöstä. Asia pysyy ajan­koh­tai­sena vielä pitkään.