perjantai 15. huhtikuuta 2016

MTV: Kansanedustajan blogi suljettiin – ylläpidolla nollatoleranssi ”salonkikelpoiselle rasismille”

MTV: Kansanedustajan blogi suljettiin – ylläpidolla nollatoleranssi ”salonkikelpoiselle rasismille” 15.4.2016
Yle: Blogisivusto sulki kansanedustajan blogin – kiistaa päätoimittajan vastuusta

Kansanedustaja Maria Tolppasen (ps.) blogi on suljettu Blogaaja.fi-palvelun ylläpidon toimesta. Ylläpito kertoo Tolppasen rikkoneen palvelun käyttöehtoja julkaisemalla vihaa lietsovia artikkeleja ja antamalla tukensa rasistisille katupartioille.

Tolppasen mukaan päätös blogin sulkemisesta ei ole oikeutettu.

– Tämä on aikamoinen hyökkäys sananvapautta vastaan. He sanoivat, etteivät hyväksy edes salonkikelpoista rasismia. En tiedä, mitä se tarkoittaa. Minä en ole rasisti.

Tolppasen blogisivulle on ilmestynyt viesti, jossa palvelun ylläpito perustelee sulkemispäätöstä.

– Palveluamme ei ole luvallista käyttää ihmisryhmiin kohdistuvan vihan lietsomiseen julkaisemalla tietoja, joissa totuutta on tarkoituksellisesti pyritty hämärtämään tai vääristelemään (esimerkiksi 5.3.2016 julkaistu artikkeli maahanmuuttajien tuista sekä lukuisat muut artikkelit).

Ylläpidon mainitsema blogikirjoitus on luettavissa täällä.

"Minulla ei ole aikaa ryhtyä keskustelemaan blogin kanssa"

Ylläpidon viestissä korostetaan, että blogaaja.fi-palvelulla on nollatoleranssi ”salonkikelpoiselle rasismille”.

– Yksiselitteisesti suljemme kaikki blogit, joissa kirjoittaja antaa tukensa uusnatsien ja väkivaltarikoksista tuomittujen henkilöiden johtamille rasistisille katupartioille (esimerkiksi 9.1.2016 julkaistu artikkeli).

Tammikuussa julkaistua kirjoitusta ei löydy Tolppasen blogin 8.3. arkistoidusta versiosta. On mahdollista, että ylläpito on poistanut kirjoituksen jo aiemmin.

Ylläpito syyttää Tolppasta blogikirjoituksiin liittyvien oikaisujen ja vastineiden julkaisematta jättämisestä. Tolppanen kertoo jättäneensä vastineita ja oikaisuvaatimuksia julkaisematta tietoisesti.

– Niissä on ollut epäselvyyksiä, vääristelyä ja väärää tietoa. Minulla ei ole aikaa ryhtyä keskustelemaan blogin kanssa. He voivat keskustella asioista omissa blogeissaan.

MTV Uutiset ei tavoittanut Blogaaja.fi-palvelun ylläpitäjää kommentoimaan tapausta.

_________________________________________

Yle: Blogisivusto sulki kansanedustajan blogin – kiistaa päätoimittajan vastuusta

Kansanedustaja Maria Tolppasen (ps.) blogi suljettiin eilen vedoten rasistiseen sisältöön ja päätoimittajavelvollisuuksien laiminlyömiseen. Tolppanen itse ei hyväksy bloginsa sulkemisen perusteita. Blogisivuston ylläpitäjä kirjoitti ensin vain lyhyesti perusteeksi rasistiset sisällöt, mutta myöhemmin sivulle ilmestyi vielä yksityiskohtaisemmat perustelut.

Kansanedustaja Maria Tolppasen (ps.) blogi on suljettu. Osoitteessa mariatolppanen.blogaaja.fi blogialustan tarjoaja ilmoittaa sulkeneensa blogin tekemänsä kokonaisarvion perusteella.

Perusteissa todetaan suljetun blogin sisällön olleen palveluntarjoajan sääntöjen vastaista ja viitataan sen rasistiseksi katsottavaan sisältöön. Lisäksi todetaan Tolppasen laiminlyöneen velvollisuutensa oikaista virheet ja julkaista vastineet kirjoituksiinsa.

Kansanedustaja Maria Tolppanen ihmettelee perusteita. Hän ei hyväksy niitä, vaan katsoo bloginsa sulkemisen olevan sananvapauden rajoittamista.

– Kyllä nämä kirjoitukset on julkaistu useissa sanomalehdissä eli ne ovat käyneet usean seulan läpi ja nyt Blogaaja näkee ne rasistisiksi, Tolppanen sanoo.

Tekstit itselle

Maria Tolppanen on pyytänyt perusteluissa yksilöityjä tekstejä itselleen sekä blogialustan tarjoajalta että sanomalehdiltä, joissa ne on julkaistu.

– Ylläpitäjä syyttää minua kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Haluan nähdä sen kirjoituksen, missä olen kiihottanut kansanryhmää vastaan. Olen arvostellut tämän maan maahanmuuttopolitiikkaa ja tulen tekemään sitä jatkossakin, mutta se ei ole kiihottamista kansanryhmää vastaan, Tolppanen toteaa.

Sulkemisperusteluissa todetaan myös, että blogin ylläpitäjä on laiminlyönyt päätoimittajavelvollisuutensa oikaisu- ja vastineoikeuksien osalta jättämällä järjestelmällisesti julkaisematta kommenttien muodossa lähetetyt oikaisupyynnöt ja vastineet, joissa henkilöt ovat pyrkineet esittämään oman mielipiteensä itseään koskevaan blogikirjoitukseen liittyen.

– Minähän en julkista niitä, mitä ihmiset kommentoivat, koska aikani ei riitä, että rupean seulomaan, mitä sinne kirjoitetaan. Kun tulee tätä vasta-argumentointia, tulee todellakin väärää tietoa ja minulla ei ole aikaa ruveta oikomaan niitä, Tolppanen sanoo. Hän ei myöskään muista maininneensa blogeissaan henkilöitä nimeltä.