tiistai 26. huhtikuuta 2016

Yle: Lukiolaispoika järjestää diskoja turvapaikanhakijoille: "Kun laittaa ekan biitin, kaikki ovat sairaan messissä"

Yle: Lukiolaispoika järjestää diskoja turvapaikanhakijoille: "Kun laittaa ekan biitin, kaikki ovat sairaan messissä" 26.4.2016

Vihdin Riuttarannan vastaanottokeskuksessa otetaan ilo irti hetkestä. Nuori dj Jussi Järvinen pitää turvapaikanhakijoille diskoja epävarmuuden ja odottelun keskellä. Monet naiset tanssivat diskossa ensimmäistä kertaa elämässään.

16-vuotias lukiolaispoika Jussi Järvinen testailee savukonetta ja diskopalloa Vihdin Riuttarannan vastaanottokeskuksessa. On alkamassa jo toinen Jussin järjestämä disko keskuksessa asuville turvapaikanhakijille.

Tanssilattia alkaa täyttyä. Ensin vuorossa ovat naiset ja lapset. Miehet odottavat salin oven takana, jotta myös ne naiset, jotka eivät tanssi miesten nähden, pääsevät nauttimaan diskosta. Myös suomalaiset kappaleet, kuten Antti Tuiskun Keinutaan, saavat discoilijat innostumaan

– Ei tarvitse kuin laittaa eka biitti soimaan, niin kaikki vaan niinkuin räjähtää ja se positiivisuuden voima on ihan käsittämätöntä, Järvinen hehkuttaa.

Tanssiminen katkaisee odottelun

Idea diskoista turvapaikanhakijoille lähti viime kesän rippileiriltä, jossa Jussi oli isosena dj-tarvikkeineen. Vastaanottokeskuksen johtaja Päivi Tapaninen toimi ohjaajana. Tapaninen soitti myöhemmin ja tiedusteli, miltä kuulostaisi, jos Jussi pitäisi diskon turvapaikanhakijoille. Tämä ei kauan vastausta miettinyt.

– Vastasin, että totta kai, sairaan siisti idea!

Tanssilattialla on sekä pieniä lapsia että aikuisia. Ihmiset halaavat toisiaan. Tunnelmassa on myös haikeutta, koska aamulla monelle on tullut tieto, että he joutuvat lähtemään Riuttarannasta ja vastaanottokeskus suljetaan.

Keskuksen johtaja Päivi Tapaninen näkee diskot arjen hengähdyshetkinä, jolloin saa iloita. Yleensä vastaanottokeskuksessa odotetaan puhuttelukutsuja ja päätöksiä eikä tiedetä tulevaisuudesta mitään.

– Diskoilla on suuri merkitys kaiken tämän odottelun keskellä, Päivi Tapaninen toteaa.

"Kotimaassani en saanut käydä diskossa"

Tanssilattialla vastoinkäymiset on jätetty taka-alalle.

– Tämä disko on tuonut meille paljon iloa yhdessäolosta ja koko perhe on hyvin tyytyväinen. Kotimaassani en saanut käydä diskossa, iloitsee Irakista Suomeen tullut Shleer.

Myöskään Afganistanista Suomeen saapunut Leila ei ollut koskaan ennen ollut diskossa, mutta kuvailee kokemusta erinomaiseksi. Matkastaan Suomeen Leila on vaitelias.

– Olemme vain iloisia, kun pääsimme tänne, hän toteaa.

14-vuotiaan Yossefin mielestä diskot ovat huippujuttu. Diskossa unohtuvat raskaat kokemukset, kuten pienellä veneellä maasta toiseen matkustaminen Irakista Suomeen.
– Olen hyvin iloinen – ja Jussi on loistava dj! Yossef sanoo.

Biisi vaihtuu. Myös vastaanottokeskuksen työntekijät nauttivat menosta ja hytkyvät tanssilattialla.

– Meidät on erityisesti yllättänyt se, miten ihmiset pystyvät kaiken epävarmuuden ja traagisten tapahtumien jälkeen ottamaan ilon irti hetkestä, sanoo Päivi Tapaninen.