lauantai 9. huhtikuuta 2016

Uusi Suomi: Arkkipiispa tv:ssä: ”Meillä täällä on enemmän kuin meille kuuluu”

Uusi Suomi: Arkkipiispa tv:ssä: ”Meillä täällä on enemmän kuin meille kuuluu” 9.4.2016
Iltalehti: Arkkipiispa turvapaikanhakijoista Ylellä: "Silloin on autettava, kun joku on hädässä"

Arkkipiispa Kari Mäkinen kommentoi pakolaiskriisiä toteamalla, että Eurooppa ei ole ulkopuolinen eivätkä eurooppalaiset voi sulkea maailman hätää pois.

– Se todellisuus on eurooppalaista todellisuutta päivä päivältä enemmän. Ei ole niin, että se, mitä tapahtuu muualla maailmassa olisi jotain, johon Eurooppa ja länsimaat eivät olisi koskeneet missään vaiheessa. Ajattelen sitä kolonialismin taakkaa, jota me kannamme, Mäkinen sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Hän varoittaa moraalisesta ylemmyydestä.

–Täytyy ymmärtää sellainen seikka, että maailmassa elämisen edellytykset eivät jakaudu tasaisesti. Meillä täällä on enemmän kuin meille kuuluu ja siitä seuraa se, että kaikilla ei ole.

Mäkisen mukaan muslimit voivat hyvin sopeutua elämään luterilaisessa Suomessa. Suomalaisia hän puolestaan neuvoo ennakkoluuttomasti kohtaamaan myös vieraista kulttuureista tulevia ihmisiä.

–Suomalaisilla sekä on että ei ole valmiuksia hyväksyä toisten uskontokuntien edustajia. Se, mikä on ehkä kaikkein paras tekijä valmiuksen lisäämisessä on henkilökohtainen välitön kanssakäyminen, se, että nähdään ihmisiä eikä jonkun uskonnon edustajia. Mitä enemmän tehdään asioita yhdessä, sitä enemmän nähdään, että meitä yhdistää paljon enemmän kuin meitä erottaa.

_______________________________

Iltalehti: Arkkipiispa turvapaikanhakijoista Ylellä: "Silloin on autettava, kun joku on hädässä"

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi maaliskuussa MTV:n haastattelussa, että kirkko on varautunut kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelemiseen. Tuolloin hän sanoi, että kirkko ei voi käännyttää oveltaan turvaa etsiviä.

Tämän seurauksena monia ihmisiä erosi jälleen kirkosta. Mäkinen pysyy edelleen sanojensa takana Ylen Ykkösaamussa.

- Silloin on autettava, kun joku on hädässä. Ketään ei piiloteta. Kirkkojen ikivanha käytäntö on, että kun joku hakee suojaa, katsotaan, mitä voidaan tehdä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen kohdalla katsotaan, mitä keinoja olisi auttaa häntä, Mäkinen perustelee Ylelle.

Hän muistuttaa, että palautuspäätöksen saanut on usein peloissaan ja ahdistunut.

Mäkinen vakuuttaa, että kirkko "yrittää olla poliisin kassa luottamuksellisissa väleissä". Myös kirkon kansainväliset verkostot toimivat: Suomen kirkoista voidaan Mäkisen mukaan olla yhteydessä niihin maihin, joihin ihmisiä palautetaan.

Mäkinen sanoo Ykkösaamussa myös, että islaminuskoinen turvaa hakeva voi hyvin sopeutua Suomeen. Tarvitaan vain lisää henkilökohtaista, välitöntä vuorovaikutusta ihmisten kesken.

Arkkipiispa kehottaa välttämään moraalista ylemmyyttä, sillä elämisen edellytykset eivät jakaudu tasaisesti maailmassa.