perjantai 22. huhtikuuta 2016

Yle: Turvapaikanhakijat etsivät suomalaisille markkinoita Lähi-idästä

Yle: Turvapaikanhakijat etsivät suomalaisille markkinoita Lähi-idästä 22.4.2016

Saarijärvellä kaupungin kehittämisyhtiö on antanut turvapaikanhakijoille tehtäväksi selvittää millaisia markkinoita paikallisilla yrityksillä voisi olla Lähi-Idässä. Alustavia markkinointisopimuksia on jo jo tehty.

Saarijärvi raivaa turvapaikanhakijoille tietä työelämään. Kaupungin kehittämisyhtiö on antanut turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan jo saaneiden tehtäväksi selvittää minkälaisia markkinoita saarijärveläisyrityksillä voisi olla Lähi-Idässä.

Parikymmentä on nyt selvitellyt asioita parin kuukauden ajan, ja alustavia markkinointisopimuksia on jo tehty. Tuotteet liittyvät muun muassa vesienkäsittelyyn ja rakentamiseen.

– Voimme saada sitä ulkomaankauppaa lisää, sehän olisi meille hyväksi. Lisäksi turvapaikanhakijat voivat tätä kautta vaikka löytää töitä itselleen, sanoo Syöte-Huvilat Oy:n toimitusjohtaja Mikko Puurunen.

– Heillä on paikallistuntemusta, paikallisia kontakteja ja paikallinen kulttuuri hallussa, summaa Termex-Eriste Oy:n myyntijohtaja Veli-Matti Pölkki.

Vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen uskoo, että idea kelpaisi monistettavaksi muuallakin.

– Totta kai, ja toivonkin sitä. Vastaanottokeskuksissa on osaavia ihmisiä, jotka haluavat osaamistaan myös hyödyntää. Itse asiassa osa näistä selvittäjistä on siirtynyt meille muualta, koska he haluavat käyttää osaamistaan ja kontaktejaan. Heillä ei ole ollut muuta tekemistä kuin odottaa, Kuosmanen sanoo.