torstai 28. huhtikuuta 2016

Uusimaa: Suomessa muutamia lapsimorsiamia – "15- ja 40-vuotias pari erotettaisiin"

Uusimaa: Suomessa muutamia lapsimorsiamia – "15- ja 40-vuotias pari erotettaisiin" 28.4.2016

Pohjoismaihin on saapunut turvapaikanhakijoina lukuisia lapsimorsiamia, jotka saavat asua vastaanottokeskuksissa aikuisten miestensä kanssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan esimerkiksi Norjaan on tullut viimeisen vuoden aikana kymmenen alle 16-vuotiasta lapsimorsianta, joista osa asuu juuri aikuisten miestensä kanssa vastaanottokeskuksissa. Uutistoimiston mukaan tapauksia on myös Ruotsissa ja Tanskassa.

Myös Suomeen on saapunut lapsimorsiamia, mutta tapauksia ei tilastoida.

– Tapauksia, joissa alaikäinen turvapaikanhakija on tullut Suomeen naimisissa ja sitten on selvinnyt, että kyseessä on ala- ja täysi-ikäisen välinen liitto, on vuosien varrella ollut yksittäisiä ja niitä tulee vastaan edelleen silloin tällöin. Tapauksia ei tilastoida, joten tarkkoja lukuja ei ole, Verna Leinonen Maahanmuuttoviraston viestinnästä kertoo.

Yhdessä asumisen käytäntöä on perusteltu Norjassa sillä, että sotaa paenneille tytöille olisi vähemmän traumaattista asua vieraassa maassa tutun puolisonsa kanssa.

Maahanmuuttoviraston mukaan lapsimorsianten tilanne katsotaan Suomessa tapauskohtaisesti.

– Tilanteeseen reagoidaan aina. Toimet kuitenkin katsotaan tapauskohtaisesti: tilanne on eri, jos toinen osapuoli on 15-vuotias ja toinen 40-vuotias, kuin jos osapuolet ovat 17- ja 18-vuotiaita.

Leinosen mukaan esimerkiksi 15-vuotias sijoitettaisiin asumaan alaikäisyksikköön ja 40-vuotias aikuisten yksikköön, eli he eivät asuisi yhdessä.

– Jos pariskunnalla, jossa toinen osapuoli on alaikäinen, on lapsia, ja asiassa ei ole tullut esille mitään perhe-elämän viettämiselle kielteisiä seikkoja esimerkiksi lapsen edun vuoksi, perhe voidaan pitää yhdessä vastaanotossa, Leinonen jatkaa.

Hänen mukaansa on vastaanottokeskuksissa työskentelevien sosiaaliohjaajien vastuulla selvittää perheen tilanne ja se, onko tilanne kaikkien osapuolten osalta kunnossa.