keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

HS: Turvapaikanhakija epäiltynä lähes joka kymmenennessä tänä vuonna Helsingissä ilmoitetussa seksuaalirikoksessa

Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakija epäiltynä lähes joka kymmenennessä tänä vuonna Helsingissä ilmoitetussa seksuaalirikoksessa 13.4.2016

SUOMESTA turvapaikkaa hakeneiden epäillään syyllistyneen alkaneen vuoden aikana Helsingissä 14:ään seksuaalirikokseen. HS:n Helsingin poliisilta saamien tietojen mukaan turvapaikanhakijoiden epäillään syyllistyneen alkuvuodesta kahteen raiskauksen yritykseen, kolmeen raiskaukseen tai törkeään raiskaukseen ja yhdeksään seksuaaliseen ahdisteluun.

Helsingissä on tehty tammi–maaliskuussa Poliisiammattikorkeakoulun tilastopalvelun mukaan rikosilmoitus kaikkiaan 146 seksuaalirikoksesta. Turvapaikanhakija on siis epäiltynä lähes kymmenessä prosentissa alkuvuoden aikana ilmoitetuista seksuaalirikoksista.

POLIISIN HS:lle antamista tiedoista ei käy ilmi, missä vaiheessa juttujen tutkinnat ovat. Niistä käy ilmi ainoastaan ilmoitettujen juttujen määrä. Luvuista ei siis selviä, ovatko epäilyt johtaneet syytteisiin tai tuomioihin. Tiedoista ei myöskään selviä esimerkiksi epäiltyjen turvapaikanhakijoiden määrää tai sitä, mistä epäillyt turvapaikanhakijat ovat kotoisin.

Helsingin poliisi julkistaa tarkempia tietoja Helsingissä tammi–maaliskuusta tehdystä rikollisuudesta myöhemmin keväällä.

HELSINGIN poliisi on tilastoinut tarkemmin turvapaikanhakijoihin liittyviä rikosepäilyjä viime vuoden syyskuusta saakka.

Syyskuun puolivälistä viime vuoden loppuun mennessä turvapaikanhakijoiden epäiltiin syyllistyneen Helsingissä 25:een seksuaalirikokseen. Näistä kuusi on ollut raiskausrikoksia eli raiskauksia, törkeitä raiskauksia tai raiskauksen yrityksiä ja 19 seksuaalisia ahdisteluja.

Vuonna 2015 Helsingissä tehtiin Poliisiammattikorkeakoulun tietojen mukaan hieman yli 430 seksuaalirikosta koskevaa rikosilmoitusta.

Helsingissä sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa on tällä haavaa noin 1 200 turvapaikanhakijaa. Tämän lisäksi yksityisessä majoituksessa asuu noin 1 200 turvapaikanhakijaa.

Helsingin poliisi käsitteli viime vuonna yhteensä 6 941 turvapaikkahakemusta. Tänä vuonna hakemuksia on tullut vireille maaliskuun loppuun mennessä 191 kappaletta.

HS KERTOI maanantaina, että Helsingissä on tehty poikkeuksellisen paljon raiskauksia koskevia rikosilmoituksia. Helsingin poliisille tehtiin Poliisiammattikorkeakoulun tilastojen mukaan viime vuonna rikosilmoitus 178 raiskauksesta. Määrä on 2000-luvun toisiksi suurin. Vuonna 2008 raiskauksista kirjattiin 326 rikosilmoitusta.

Poliisin arvion mukaan vuoden 2008 piikki selittyy todennäköisesti sillä, että kyseisenä vuonna on paljastunut tapaus, jossa esimerkiksi avioliiton sisällä on tehty raiskauksia useamman vuoden ajan. Nämä rikokset tilastoidaan poliisitilastoissa sille vuodelle, jolloin niistä on tehty ilmoitus.

Tänä vuonna raiskauksia koskevien ilmoitusten määrä saattaa nousta vielä huomattavasti viime vuotta korkeammalle. Poliisille on tehty tammi–maaliskuussa 63 raiskausilmoitusta. Jos sama vauhti jatkuu, ilmoitettujen raiskausten määrä nousee tänä vuonna yli 250:een.

HSTV:N SUORASSA keskustelussa studiovieraana käynyt Kriminologian ja oikeuspoliittisen instituutin suunnittelija Hannu Niemi arvioi Helsingissä nousseiden ilmoitusmäärien johtuvan osin siitä, että ihmiset ilmoittavat rikoksista aiempaa helpommin.

Osittain Niemi arvioi lukujen nousun johtuvan lainmuutoksesta, jonka mukaan henkilö tuomitaan nykyisin raiskauksesta, jos hänen katsotaan olevan sukupuoliyhteydessä esimerkiksi voimakkaan humalan takia tiedottomassa tilassa olevan henkilön kanssa.

”Aikaisemmin tällaiset tapaukset tuomittiin seksuaalisiksi hyväksikäytöksi”, Niemi sanoi HS:n suorassa studiokeskustelussa.

Ulkomaan kansalaiset ovat vahvasti yliedustettuina raiskauksesta epäiltyjen joukossa. Helsingin poliisin raiskausrikoksista epäillyistä henkilöistä lähes neljä kymmenestä oli vuonna 2013 ulkomaan kansalaisia. Toissa vuonna epäillyistä joka neljäs oli ulkomaan kansalainen ja viime vuonna lukema oli lähes puolet.

HSTV:n haastateltavana vieraillut Niemi sanoo, etteivät ulkomaalaiset korostu tilastoissa muiden rikosten osalta vastaavalla tavalla.

”Osittain tuo voi selittyä sillä, että tuntemattomien tekemistä rikoksista ilmoitetaan helpommin poliisille ja ulkomaalaisuus voi osaltaan nostaa sitä. Luku on kuitenkin niin iso, että väkisinkin tulee mieleen, että he myös syyllistyvät usein näihin rikoksiin”, Niemi sanoi.