torstai 21. huhtikuuta 2016

MTV: Palautukset Unkariin jäissä – Orpo pitää tilannetta "sietämättömänä"

MTV: Palautukset Unkariin jäissä – Orpo pitää tilannetta "sietämättömänä" 21.4.2016
Yle: Orpo arvostelee tiukasti Unkarin ihmisoikeustilannetta: Sietämätöntä

Suomi on keskeyttänyt turvapaikanhakijoiden palautukset Unkariin korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen takia.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) aikoo nostaa Unkarin puutteelliset turvapaikkakäytännöt esiin tänään EU-kollegoiden kanssa.

– Minusta on sietämätöntä, että jossakin Euroopan unionin maassa voi olla ihmisoikeustilanne sellainen, että Dublin-sopimuksen mukaisia palautuksia ei voida tehdä, Orpo sanoi saapuessaan EU-maiden sisäministerien kokoukseen Luxemburgiin.

Korkein hallinto-oikeus ilmoitti eilen kumonneensa maahanmuuttoviranomaisten päätöksen palauttaa afganistanilainen turvapaikanhakija Unkariin. Oikeuden mukaan palautus saattaisi johtaa henkilön epäinhimilliseen ja halventavaan kohteluun.

Turvapaikanhakija oli saapunut Unkariin Serbian kautta ja hakenut ennen Suomeen saapumistaan turvapaikkaa Unkarista syyskuussa 2014. Oikeuden mukaan oli olemassa vaara, että hänet siirrettäisiin Unkarista Serbiaan.

Unkari on ainoa EU-maa, joka pitää Serbiaa turvapaikanhakijalle turvallisena.

Sama tilanne muualla Euroopassa

Tuomioistuimet ovat kumonneet Unkariin tehtyjä palautuspäätöksiä myös muissa EU-maissa.

– Tämä sama tilanne on nyt aika monessa Euroopan maassa, muun muassa Ruotsissa. Siksi ratkaisu pitää löytyä Unkarista ja Unkarin kanssa. Siihen tarvitaan (EU:n) komission ja unionin vahvaa puuttumista, Orpo sanoi.

Maahanmuuttovirasto arvioi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen vaikutuksia eikä tee sinä aikana palautuksia Unkariin. Orvon mukaan tilanteesta ei saa tulla pysyvää.

– Pitää nopeasti päästä siihen, että Dublin-järjestelmä toimii ja sen sääntöjä noudatetaan.
Palautuksia ei ole voinut tehdä viime vuosina myöskään Kreikkaan, koska maan vastaanotto-olot ovat pahasti puutteelliset.

Sisäministerit keskustelevat tänään Dublin-järjestelmän remontoimisesta. Pyrkimyksenä on yhtenäistää EU:n turvapaikkapolitiikkaa ja jakaa tasaisemmin vastuuta EU-maiden välillä.

______________________________________

Yle: Orpo arvostelee tiukasti Unkarin ihmisoikeustilannetta: Sietämätöntä

Sisäministeri Petteri Orpo haluaa EU:n tarttuvan Unkarin tilanteeseen. Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet turvapaikanhakijoiden palauttamisen Unkariin, maan ihmisoikeustilanteen takia.

Suomi on keskeyttänyt turvapaikanhakijoiden palauttamisen Unkariin, korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen takia.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvostelee Unkaria yhteisten lakien rikkomisesta.

– On sietämätöntä, että jossain Euroopan unionin maassa voi olla sellainen ihmisoikeustilanne, että Dublin-sopimuksen mukaisia palautuksia ei voi tehdä, Orpo sanoi Luxemburgissa.

Sisäministeriö ja maahanmuuttovirasto tutkivat korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen ja katsovat sen jälkeen, pitääkö sitä soveltaa kaikkiin Unkarin kautta tulleisiin. Periaatteessa päätös on kuitenkin ennakkopäätös.

"Tämä on EU:n asia"

Orpo sanoo nostavansa asiaan tänään sisäministerien pöytään. Useat EU-maat, esimerkiksi naapurimaa Ruotsi, eivät palauta turvapaikanhakijoita Unkariin.

– Tämä on EU:n asia, että unionimaiden pitäisi noudattaa yhteistä lainsäädäntöä ja kunnioittaa muun muassa ihmisoikeussopimuksia niin, että nämä perusasiat saadaan toimimaan.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös perustui siihen, että Unkari on ainoa EU-maa, joka palauttaa ihmisiä Serbiaan tutkimatta heidän suojeluntarvettaan. Serbia taas palauttaa heitä edelleen lähtömaihin.