keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Yle: Ulkomaalaisten säilöönoton tarve kasvaa kesällä – Joutseno valmis laajentamaan

Yle: Ulkomaalaisten säilöönoton tarve kasvaa kesällä – Joutseno valmis laajentamaan 27.4.2016

Poliisi odottaa käännytettävien säilöönottojen lisääntyvän, ja on esittänyt ministeriölle kapasiteetin lisäämistä. Joutsenon yksikössä olisi laajennusvaraa. Samaan aikaan ministeriö valmistelee vaihtoehoja säilöönotolle.

Sisäministeriön mukaan Maahanmuuttoviraston ratkaisua turvapaikkahakemukseen odottaa nyt 22 000 henkilöä. Tuhannet hakijat tulevat saamaan kielteisen päätöksen touko-syyskuun aikana.

Samalla osa käännytettävistä tulee vastustamaan maastapoistoaan, ja poliisi joutuu tekemään enemmän säilöönottopäätöksiä.

Poliisi onkin esittänyt sisäministeriölle säilökapasiteetin lisäämistä.

– Odotamme, että säilöönoton tarve tulee lisääntymään kesän aikana. Jokainen lisäpaikka olisi plussaa, poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen sanoo.

Säilöönotettavien tarvetta on vaikea ennakoida etukäteen, mutta tänä vuonna käännytettävien määrän uskotaan ainakin kaksinkertaistuvan viime vuodesta.

Samaan aikaan ministeriö pohtii vaihtoehtoja kalliille säilöönotolle. Kielteisen turvapaikan saaneille on valmisteltu palautuskeskuksia.

Joutsenossa olisi laajennusvaraa

Suomessa on tällä hetkellä kaksi säilöönottoyksikköä, 40-paikkainen yksikkö Helsingin Metsälässä sekä 30-paikkainen yksikkö Lappeenrannan Joutsenossa.

Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppisen mukaan Joutsenon säilöönottoyksikköä olisi mahdollista laajentaa.

– Kyllä meillä tilaa olisi, ja suunnitelmiakin on tehty laajennuksen osalta. Rahoituksesta emme tosin tiedä, Jäppinen sanoo.

Hän arvioi, että heidän kapasiteetin voisi mahdollisesti tuplata, mikä tarkoittaisi 35-45 lisäpaikkaa. Kesän mahdolliseen säilöönottopiikkiin Joutsenossa ei kerettäisi vastaamaan.

– Ensimmäiset 10 paikkaa voitaisiin saada remontoitua joulukuussa, jos rahoitus saataisiin nopeasti kuntoon.

Rahoituksesta päättävät sisäministeriö ja valtiovarainministeriö.

Joutsenon säilöönottoyksikkö sijaitsee entisessä vankilassa. Mahdollisessa laajennusosassa on tehty peruskorjaus vuonna 1975, ja tekniikka siellä on 40 vanhaa.