keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Kaleva: Oi­keus­ham­mas­lää­kä­ri: Tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den iän määritykset lisääntyneet selvästi

Kaleva: Oi­keus­ham­mas­lää­kä­ri: Tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den iän määritykset lisääntyneet selvästi 13.4.2016

Oikeushammaslääkäri Vivian Visnapuu kertoi keskiviikkona Rovaniemen hovioikeuden istunnossa Oulussa, että turvapaikanhakijoiden iän määritykset ovat lisääntyneet Suomessa huomattavasti.

Visnapuun mukaan iän määrityksiä tehtiin viime vuonna noin 160 turvapaikanhakijalle, kun lukuvuonna 2014 oli noin 70 ja vuonna 2013 noin 40. Tänä vuonna tutkimuksia on tehty jo noin 100.

Aiemmin iän määritystä tehtiin poliisin ja rajavartiolaitoksen pyynnöstä, mutta maaliskuun alusta lähtien niitä on tehty Maahanmuuttoviraston toimeksiannosta.

Turvapaikanhakijoiden iän määritys tehdään tutkimalla heidän hampaitaan. Visnapuun mukaan ulkoiset syyt eivät vaikuta hampaisiin samalla lailla kuin muihin luihin.

– Aliravitsemus vaikuttaa luihin, mutta ei hampaisiin. Siksi turvapaikanhakijoiden iän määritys tehdään hampaiden perusteella.

Oikeushammaslääketieteellisiä tutkimuksia tehdään tilanteessa, jossa turvapaikanhakija kertoo olevansa alaikäinen mutta jonka kertomuksen luotettavuutta syystä tai toisesta epäillään. Se tehdään myös silloin, jos turvapaikanhakijan iästä on monta tietoa tai hänellä ei ole henkilöpapereita.

Turvapaikanhakijoiden iän määritysten lisäksi oikeushammaslääketieteellisillä tutkimuksilla tutkitaan muun muassa junaonnettomuuksissa tai suuronnettomuuksissa kuolleita vainajia. Samoin tutkitaan esimerkiksi sikiöitä tai vastasyntyneitä vauvoja, joiden ikä pitää määrittää.

Visnapuu toimii yhtenä niin sanotun Oulun vauvasurmajutun asiantuntijatodistajista. Oulun Heinäpäästä kesällä 2014 kuolleena löytyneiden viiden vauvan elinikä määriteltiin oikeushammaslääketieteellisillä tutkimuksilla.

Lue lisää huomisen Kalevasta.