keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Yle: Sisäministeri Orpo: Kriisimekanismi voisi olla Suomelle hyvä ratkaisu

Yle: Sisäministeri Orpo: Kriisimekanismi voisi olla Suomelle hyvä ratkaisu 6.4.2016
Yle: Romutetaanko Dublin-sopimus? Viisi kysymystä ja vastausta, mitä turvapaikkasäännöille tehdään

Sisäministeri Petteri Orpo pitää EU-komission tekemää ehdotusta turvapaikkapolitiikan muuttamisesta kunnianhimoisena. Orpo painottaa, että koko EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistaminen on välttämätöntä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) pitää EU-komission tekemää ehdotusta maahanmuuttopolitiikan muuttamisesta viisaana.

– Komission ehdotus on kunnianhimoinen ja laaja. Ehdotus ei koske pelkästään Dublin-järjestelmää, vaan koko eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän uudistamista, Orpo sanoo.

Orpo painottaa, että EU:ssa on mietittävä maahanmuuttopolitiikan kokonaisuutta, koska nykyinen järjestelmä ja lainsäädäntö eivät toimi.

– Pitää olla uskottava turvapaikkapolitiikan kokonaisuus. Komission antama tiedonanto on hyvä pohja lähteä keskustelemaan isommasta uudistuksesta.

Hallituksen ministerineuvosto alkaa käsitellä komission avausta myöhemmin huhtikuussa.

– Tässä (ehdotuksessa) on asioita, jotka ovat Suomen näkökulmasta hyviä ja kannatettavia. Sen lisäksi tässä on vaikeita asioita.

Vaikein asia uudistuksessa on turvapaikanhakijoiden jakaminen jäsenmaiden kesken.

– Kriisimekanismi voisi olla Suomen kannalta järkevää, koska olemme EU:n rajamaa. Suomikin voi olla laajamittaisen maahantulon kohteena. Silloin voisi olla järkevää, että kriisitilanteessa jakomekanismi olisi käytössä.

Orpo penää laajoja uudistuksia kokonaisuuteen eli rajavalvontaan, palautuspolitiikkaan ja turvapaikkakäytäntöjen yhdenmukaistamiseen eri maissa. Tähän vastuunjakoon yhdistettynä kriisimekanismi voisi olla hänen mukaansa läpivietävissä.

Komission esittämässä vaihtoehdoissa turvapaikanhakijoita jaettaisiin EU:ssa pysyvällä jakomekanismilla tai nykyiseen Dublin-sopimukseen luotaisiin kriisimenetelmä taakan jakamiseksi etulinjan valtioista muihin EU-maihin.