torstai 7. huhtikuuta 2016

HS: Jussi Halla-aho epäilee: Venäjä rahoittaa valemediaa ja Euroopan hajaannusta

Helsingin Sanomat: Jussi Halla-aho epäilee: Venäjä rahoittaa valemediaa ja Euroopan hajaannusta 7.4.2016

EUROPARLAMENTAARIKKO Jussi Halla-aho (ps) pitää mahdollisena, että Venäjä rahoittaa Euroopassa ja Suomessa hajaannuksen aiheuttamiseen pyrkiviä toimijoita.

Asia tuli esiin Halla-ahon kommentoitua MV-julkaisun toimintaa Facebook-seinällään.

”[Perustaja Ilja ] Janitskin ja MV toimivat ruplilla”, Halla-aho kirjoitti. ”Venäjä pyrkii luomaan Suomeen ruplarahoitteisen kansallismielisen puolueen muun Euroopan tyyliin.”

Halla-aho vahvisti epäilynsä Helsingin Sanomille tekstiviestitse Brysselistä. Hän arvelee Facebook-seinällään, että pyrkimykset käyttää hänen tunnettuuttaan hyväksi on epäonnistunut.

”Tarkoitus varmaan oli houkutella minut samaan leiriin, mutta kun en osoittanut kiinnostusta, maksavat tahot käskivät Iljaa muuttamaan taktiikkaa ... suoraan KGB:n käsikirjasta”, Halla-aho kirjoitti.

VENÄJÄN MONINAISIA taustatoimia Euroopan yhtenäisyydelle haitallisiksi pidetyissä tapahtumissa ovat uumoilleet myös lukuisat muut.

Esimerkiksi lokakuussa Tšekin puolustusministeri Martin Stropnický kertoi verkkolehti Idnesille saaneensa Unkarin puolustusministeri István Simicskólta tiedon, että Venäjä rahoittaa turvapaikanhakijoiden liikennettä Eurooppaan.

Huhtikuun alussa puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) totesi New York Timesille, että Venäjän tarkoituksena on horjuttaa Suomen tasapainoa ja pitää meidät varuillamme. New York Times käsitteli artikkelissaan Lappiin Venäjältä virranneita Suomeen pyrkijöitä ja virran äkillistä loppumista.

”Venäjä on erittäin taitava välittämään tällaisia poliittisia viestejä”, Kanerva sanoi.

VENÄJÄN HALLINTOON ilmeisesti hyvissä väleissä olevan pankin tiedetään lainanneen yhdeksän miljoonaa euroa Ranskan Kansallinen rintama -oikeistopuolueelle. Newsweek-lehden mukaan puolueen johtaja Marine Le Pen on esimerkiksi ajanut uuden, eurooppalaisen valtioliiton perustamista EU:n tilalle ja ehdottanut Venäjää sen jäseneksi.

Foreign Affairs -julkaisun mukaan Kreikan fasistipuolue Kultainen aamunkoitto ei ole koskaan edes yrittänyt peitellä läheisiä välejään Venäjään. Venäjällä suositun ”euraasialaisen”, käytännössä äärinationalistisen ideologian isänä pidetyn Alexandr Duginin väitetään pitäneen yhteyttä Kultaisen aamunkoiton johtajaan Nikos Michaloliakosiin tämän ollessa vankilassa.

Samainen Dugin myös isännöi Unkarin nationalistipuolue Jobbikin johtajan Gábor Vonan Moskovan-vierailua.

Suomessa Venäjän äärioikeistoon on pitänyt yhteyttä ainakin Itsenäisyyspuolue. Puolueen eduskuntavaaliehdokas Jukka Davidsson osallistui Venäjällä venäläis-suomalaisten perheriitojen kommentoijana tunnetun Johan Bäckmanin lisäksi äärioikeiston seminaariin Pietarissa keväällä 2015.

HELMIKUUSSA 2015 MV-julkaisu kirjoitti itsenäisyyspuolueen tavoitteista kattavasti ja avasi kirjoituksensa seuraavasti: ”Mitä Vittua??!!-lehden perustaja ei ole koskaan seurannut politiikkaa, äänestänyt kerran, ja silloinkin Tony Halmetta protestina kaikelle poliitikkojen paskapuheille. Nyt löytyi paikka jonne ainakin yksi ääni menee.”

Helsingin poliisi on käynnistänyt esitutkinnan, jossa MV:n perustajaa ja Bäckmania epäillään Yleisradion toimittajaan kohdistuvista kunnianloukkauksista ja vainoamisesta.

Myös Poliisihallitus on tehnyt Helsingin poliisille tutkintapyynnön MV:n varainhankinnasta ja pyytänyt selvittämään, rikkooko MV arpajaislakia.