maanantai 25. huhtikuuta 2016

Savon Sanomat: Valtuustossa tunnin keskustelu turvapaikanhakijoista: "Flirttailette vaarallisten alavirtausten kanssa"

Savon Sanomat: Valtuustossa tunnin keskustelu turvapaikanhakijoista: "Flirttailette vaarallisten alavirtausten kanssa" 25.4.2016

Muutamat valtuutetut pitivät hyödyllisenä, useampi surullisena. Kuopion kaupunginvaltuustossa maanantaina käyty keskustelu 50 kuntapaikan tarjoamisesta oleskeluluvan saaneille oli harvinaisen kaksijakoinen. Perussuomalaiset jäivät vastustuksessaan yksin. Puhti hiipui vastaesityksen tehneeltä Kimmo Kivelältäkin (ps.) mentäessä kohti äänestystä.

– En uskonutkaan, että enemmistö lähtisi kaupunginhallituksen esitystä vastaan. Luonnollisesti puolustamme ihmisoikeuksia. Halusimme vain tuoda vaihtoehdon, Kivelä sanoi.

– Niin, miksiköhän halusitte käydä keskustelun vaikka tiesitte häviävän? Neeta Röppänen (sd.) kysyi.

Osa näki perussuomalaisten toiminnan kylmänä julkisuuden tavoitteluna. Kivelä perusteli kuntapaikkojen kieltämistä Kuopion tiukalla taloudellisella tilanteella, vuokra-asuntopulalla, suhteiden kärjistymisellä ja turvattomuudella.

Kivelän mukaan Kuopio kantaa jo oman vastuunsa ottamalla 65 kiintiöpakolaista vuosittain. Seurasi noin tunnin kestänyt keskustelu, jossa muiden puolueiden edustajat tyrmäsivät perussuomalaisten perustelut kerta toisensa perään.

Pohjois-Savon ely-keskuksen kanssa pidetyissä neuvotteluissa Kuopiolle osoitettujen kuntapaikkojen määrää pidettiin pienenä kaupungin kokoon suhteutettuna. Muutamissa puheenvuoroissa viitattiin myös rasismiin.

– Tunnen heidän ryhmänsä niin hyvin, että tiedän ettei siellä ole yhtään rasistia. Taloudellisella syillä vastustaminen on tulella leikkimistä. Flirttailette vaarallisten yhteiskunnallisten alavirtausten kanssa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) sanoi.

Hän muistutti muiden tapaan, että sopimukset tekemällä varmistetaan korvausten saaminen valtiolta. Kantanen näki tilanteessa mahdollisuuden uusien työpaikkojen syntymiselle.

Valtuusto päätti äänin 52–8 tarjota 50 kuntapaikkaa tänä vuonna. Perussuomalaisten rintamasta lipesi Pauli Ruotsalainen, joka äänesti tyhjää Heikki Hiltusen (kesk.) tapaan.

Valtuustossa sanottua

Minna Reijonen (ps.): Tämä on poliittinen, yhteiskunnallinen kysymys ja ongelma. Siitä pitää voida keskustella. Kaupungin rahatilanne on tiukka ja meille tulee kuitenkin 65 pakolaista vuodessa. Monet kunnat eivät tarjoa ollenkaan. Se, että emme tarjoa kuntapaikkoja, ei ole rasismia.

Harri Auvinen (vihr.): Yritän olla tekemättä tästä vihreiden ja perussuomalaisten vääntöä. Ei ole kyse rasisteista ja suvakeista. Jämsä päätyi toiseen, mutta Kuopio on kaukana Jämsästä. Kuopio on kansainvälinen yliopistokaupunki, joka pystyy kantamaan vastuunsa kriisistä.

Irja Sokka (sd.): Vakava asia, ihmettelen perussuomalaisten linjaa ja vastuunpakoilua. Kuopion tulee kantaa omansa. Kotoutumisesta on tehtävä mahdollisimman sujuvaa.

Hetti Rytsy (kesk.): Persuilla menevät vellit ja puurot sekaisin. Kyse ei ole maahantunkeutujista vaan oleskeluluvan saaneista. Heidän avuntarpeensa on tutkittu. Jos meille tulee 115 vuodessa, se on promille Kuopion väestöstä. Mikä siinä loukkaa? Haisee rasismille.

Kimmo Kivelä (ps.): Meillä ei ole moraalisista velvollisuutta. Täytämme sitoumuksemme ottamalla kiintiöpakolaisia.

Sanna Mertanen (vihr.): Häpeällistä ja kylmää, että joudutaan äänestämään. Ihmisiä ei pidä nähdä kulueränä, vaan suurena rikkautena. Heidät pitää ottaa ilolla vastaan rakentamaan yhteistä Kuopiota,

Rytsy: Kaksi edellistä puheenvuoroja papeilta. Kyllä osataankin nähdä eri tavalla ihmisten auttaminen. (Rytsy Kivelästä ja Mertasesta)

Björn Cederberg (kd.): Arvokysymys, meidän pitää ojentaa auttava käsi.

Sari Raassina (kok.): Enää asiat eivät tapahdu naapurissa vaan ongelmat ovat maailmankokoisia. Mikäli Kuopio kieltäytyisi tarjoamasta kotipaikkaa toimisimme visiomme vastaiseksi. Olemme uudelle avoin kansainvälinen kaupunki. Toivotan lämpimästi nämä 50 tervetulleeksi.

Aleksi Eskelinen (kesk.): Surullinen keskustelu. Minkälaista ihmisyyttä ja ihmisarvon kunnioitusta se osoittaa, että euroilla osoitetaan onko meillä varaa antaa turvaa? Kylmää vastakkainasettelua. Tässä kyse suojelusta ja avusta. Pelottelun sijaan kannattaisi nähdä mahdollisuuksia.

Pekka Niiranen (kok.): Kuopio ei ole Kiuruvesi (ei ota vastaan). Kivelän mukaan turvattomuuden tunne lisääntyy, mihin tämä perustuu?

Erkki Virtanen (vas.): Jos haluamme hyötyä taloudellisesti, niin meidän on edullista tehdä sopimus..

Varpu Puskala (kesk.): Ilman muuta pitää tarjota. 60 (elyn ehdotuksessa 10 paikkaa Kuopioon liittyvälle Juankoskelle) on vain liian vähän. Väestörakenteemme on epäedullinen. Esimerkiksi Ruotsi on hyötynyt suunnattomasti.

Tapio Tolppanen (kesk.): Keskustelu kertoo heikkojen ihmisten halusta tehdä populistista politiikka. Kukaan ei ole toivonut pakolaisvirtaa.

Ilkka Raninen (kok.): Erinomainen keskustelu. On kuultu, että lähes koko valtuusto on sitä mieltä, että nämä ihmiset ovat tervetulleita Kuopioon. Tämä on eettinen eikä taloudellinen kysymys. On hienoa kuulua tähän valtaenemmistöön.