torstai 14. huhtikuuta 2016

Yle: Irakilaismiehet toivat lukuisia maanmiehiään Suomeen laittomasti – rahastivat ja kyydittivät poliisiasemalle

Yle: Irakilaismiehet toivat lukuisia maanmiehiään Suomeen laittomasti – rahastivat ja kyydittivät poliisiasemalle 14.4.2016

Kahden irakilaismiehen epäillään järjestäneen laittomasti Suomeen 18 henkilöä viime vuonna. Epäillyt majoittivat turvapaikanhakijoita ja kuljettivat heidät poliisiasemalle Kotkaan. Juttu on siirretty syyteharkintaan.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on saanut valmiiksi esitutkinnan laittoman maahantulon järjestämisestä. Tapaus paljastui viime syksynä. Esitutkinnassa selvisi, että kaksi Suomessa asuvaa irakilaistaustaista miestä on järjestänyt kaikkiaan 18 irakilaisen henkilön maahantulon Suomeen.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet huhti-syyskuussa viime vuonna. Epäillyt miehet ovat asuneet Suomessa muutamia vuosia.

Osa maahan tulleista on naisia ja lapsia. Viidessä tapauksessa irakilaiset saapuivat maahan Ruotsista Tornion kautta, yhden kerran laivalla Tukholmasta Turkuun ja yhden kerran lentäen Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Poliisiasemalle hakemaan turvapaikkaa

Epäillyt miehet olivat ottaneet irakilaiset vastaan pääkaupunkiseudulla ja majoittaneet heidät. Tämän jälkeen heidät oli kuljetettu Kotkan poliisiasemalle hakemaan turvapaikkaa. Kolme henkilöä oli hakenut turvapaikkaa Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Järjestäjät olivat ottaneet säilytettäväksi turvapaikanhakijoiden tavaroita ja palauttivat ne heille myöhemmin. Rajavartiolaitoksen mukaan irakilaismiehet saivat toiminnastaan taloudellista hyötyä, mutta tarkkaa määrää on vaikea arvioida.

– Kyse on sadoista euroista per tapaus. Yksi tapaus ei kuitenkaan tarkoita välttämättä yhtä henkilöä. Turvapaikanhakijoita ei epäillä mistään rikoksista, sanoo tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Ville Mihl.

Suomesta turvapaikkaa hakeneet irakilaiset ovat pääosin saapuneet Turkista Euroopan halki Suomeen. Matkan etapeissa he ovat maksaneet salakuljettajille huomattavan suuria summia.

Mies oleskeli yli puoli vuotta laittomasti Suomessa

Yhdessä tapauksessa väärin perustein saadulla Schengen-viisumilla Suomeen saapunut irakilaismies oleskeli laittomasti yli puoli vuotta rikoksesta epäillyn miehen asunnossa Vantaalla ennen turvapaikan hakemista.

Irakilaismiehen epäillään maksaneen oleskelustaan asunnon haltijalle 250 euroa kuukaudessa. Syyksi yli puolen vuoden laittomaan oleskeluun irakilaismies kertoi, että hän pelkäsi, että hänet palautetaan Schengen-viisumin myöntäneeseen maahan.

Epäillyt miehet ovat olleet vangittuina. Tapaus on siirretty syyteharkintaan ja se tullaan käsittelemään Vantaan käräjäoikeudessa.