perjantai 8. huhtikuuta 2016

Yle: Poliisipäällikkö: Katupartioita ei tarvita

Yle: Poliisipäällikkö: Katupartioita ei tarvita 8.4.2016

Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä aloittanut Timo Vuola tyrmää katupartioiden toiminnan. "Katupartiot enemminkin herättävät turvattomuutta kuin turvallisuudentunnetta", hän sanoo.

Huhtikuun alusta Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä aloittanut Timo Vuola, 58, ei ole huolissaan oman alueensa turvallisuustilanteesta. Vuola myöntää, että viime vuonna maahanmuuttotilanne oli aluksi hieman hallitsematon, kun turvapaikanhakijoiden määrä lisääntyi voimakkaasti ja nopeasti.

Hän ymmärtää ihmisten huolen, koska turvapaikanhakijoiden joukossa voi olla rikollisia, jopa terrorismiin syyllistyneitä, mutta hän korostaa sitä toista puolta: suurin osa turvapaikanhakijoista on sellaisia, jotka eivät ole ikinä syyllistyneet mihinkään rikoksiin kotimaassaan tai Suomessa.

– Toki asiat ja riskit on aina otettava huomioon, mutta vastakkainasetteluun tai pelonlietsontaan ei ole mitään aihetta. Katupartiot enemminkin herättää turvattomuutta kuin turvallisuudentunnetta. Niitä ei tarvita.

"Selvitysaste hyvä"

Ensimmäistä kertaa Jyväskylän poliisiasemalla vierailleen Vuolan mukaan on selvästi uusi ilmiö Suomessa, että mielipiteet kärjistyvät. Hän muistuttaakin siitä, että turvapaikanhakijoiden tekemät rikokset muuta väestöä kohtaan ovat hyvin vähälukuisia.

– Pääosa turvapaikantekijöiden rikoksista on tapahtunut vastaanottokeskuksissa, ja ne ovat olleet keskinäisiä nahisteluja, ja ne ovat ehkä johtuneet turhautumisesta ja tekemisen puutteesta.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen johdosta Sisä-Suomeen siirtynyt Vuola on aloittanut pestinsä luottavaisena mielipideilmastosta ja viime vuosien poliisin resurssien leikkaamisesta huolimatta.

–Tutkinta-ajat ovat koko valtakunnassa pidentyneet, mutta Sisä-Suomessa rikosten selvitysaste on hyvä, lähes 50 prosenttia. Se on suureksi poliisliaitokseksi hyvä lukema.

"Poliisien määrä voi vielä hieman alentua"

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella asuu lähes 800 000 ihmistä. Myös laitos on suuri, poliiseja on noin tuhat. Uuden päällikön tavoitteena on kiertää kaikki laitoksen 18 poliisiasemaa juhannukseen mennessä, koska "kasvollinen johtaminen vaatii sitä."

Vuola myöntää, että laitoksella on alueita, joissa on usein vain yksi poliisipartio, eikä tukipartiota välttämättä ole. Ja jos se tulee, sekin tulee kaukaa.

– Poliiseja on eniten siellä, missä on eniten ihmisiä ja missä eniten tapahtuu, mutta totta kai pyrimme tasapainoon: kaikille kansalaisille kuuluvat kohtuulliset poliisipartiot.

Hän pitää silti "mahdollisena ja todennäköisenä, että poliisien määrä voi vielä hieman alentua."

Vuola uskoo, että aluehallinnon muutokset lisäävät lähivuosina työn haasteita. Poliisin tärkeimmistä yhteistyökumppaneista hätäkeskus sijaitsee Vaasassa ja sote-uudistus ajaa pelastuslaitoksia suurempiin yksiköihin.

– Uudet sote-alueet ovat varmasti haaste, sillä kunnat ovat meille tärkeä yhteistyökumppani. Mutta vaikka yhteistyökumppaneiden johto siirtyy kauemmas, varsinainen yhteistyö on paljolti paikallista.