tiistai 26. huhtikuuta 2016

Yle: Hallitus suunnittelee motivointipakettia kunnille – lisää tukirahoja turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen

Yle: Hallitus suunnittelee motivointipakettia kunnille – lisää tukirahoja turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen 26.4.2016
Savon Sanomat: Nerg Turkki-sopimuksesta: Suomi ei kiinnosta syyrialaispakolaisia

Osa kunnista on kieltäytynyt ELY-keskuksen ehdottamista turvapaikanhakijoiden kuntapaikoista. Hallitus suunnittelee antavansa kunnille porkkanan lisätukien muodossa. Suomeen on odotettavissa lisää turvapaikanhakijoita tälle vuodelle.

Hallitus suunnittelee turvapaikan saaneita ottaville kunnille erityistä motivointipakettia. Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan uusilla keinoilla aiotaan houkutella kuntia tarjoamaan kuntapaikkoja oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille.

Keskusteluissa on ollut muun muassa työkokeilujen tukeminen ja kuntapaikoista maksettavien korvausten suurentaminen. Myös koulutukseen saatetaan antaa lisärahoitusta.

Päätöksiä motivointipaketin sisällön suhteen odotetaan vielä tämän viikon aikana.

Yksin tulleiden lasten kohtalo huolettaa

Nergiä huolestuttaa, ettei kuntapäättäjillä ole ollut tarpeeksi faktoja käsissään turvapaikanhakijoiden kuntapaikkapäätöksiä tehtäessä. Hänen mukaansa turvapaikan saaneissa on paljon yksintulleita lapsia, perheitä ja aikuisia, jotka ovat aidosti turvapaikan tai kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia.

– Nämä ihmiset ovat oikeasti käyneet kovan kriteeristön läpi. Kuntapäättäjät voisivat myös miettiä tässä asiassa, että tarvitsisikohan kunta uutta verta alueelle, Nerg pohtii.

Yksin tulleilla lapsilla on Nergin mukaan selvästi suurempi todennäköisyys saada turvapaikka Suomesta kuin aikuisilla turvapaikanhakijoilla, koska on koettu, että lapset ovat erityisesti kansainvälisen suojelun tarpeessa.

Riski on myös siinä, että turvapaikan saaneet eivät jää niille alueille, jossa ovat olleet vastaanottokeskuksessa. Nergin mukaan suuri osa haluaisi jäädä vastaanottokeskuksen kotipaikkakunnalle, mutta odotus kuntapaikkapäätöksistä voi käydä liian pitkäksi.

– Heillä on oikeus lähteä kunnista, niin varmasti he lähtevät mielellään Etelä-Suomeen, jossa voi olla tuttujakin.

Syyrialaiset "eivät ole tulossa Suomeen kovin innokkaasti"

Suomeen odotetaan tänä vuonna myös lisää turvapaikanhakijoita, myös Syyriasta. Nerg kertoo, että syyrialaiset eivät ole tulossa Suomeen kovin innokkaasti, koska Suomi on syyrialaisille outo paikka.

– Tällä hetkellä on tilanne, ettei Suomea pidetä siellä sinä ensimmäisenä maana, johon halutaan tulla. Meillä on hyvin vähän ollut Suomessa syyrialaisväestöä, Ruotsissa on ollut enemmän.

Nerg kertoo, että tarkoituksena on kertoa syyrialaisille, millainen maa Suomi on ja saada heidät sitä kautta vakuuttuneeksi, että Suomi on hyvä maa elää ja tehdä töitä. Hän ei pidä asiaa ongelmallisena.

– Ei se ole ongelma, mutta tottakai haluaisimme Suomeen ihmisiä, jotka haluavat tulla Suomeen, eivätkä vastentahtoisesti.

______________________________________

Savon Sanomat: Nerg Turkki-sopimuksesta: Suomi ei kiinnosta syyrialaispakolaisia

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että Turkki-sopimuksen mukaisten syyrialaispakolaisten valinta Suomeen takkuaa. Ensimmäiset 11 lennätettiin Suomeen kolme viikkoa sitten, ja parhaillaan suomalaiset ovat valitsemassa Turkissa seuraavaa 100 syyrialaisen ryhmää.

– Näyttäisi, että syyrialaiset eivät halua tulla Suomeen, Nerg sanoo viime päivien raporttien perusteella.

Suomeen tuli viime vuoden pakolaistulvassa alle tuhat syyrialaista kun irakilaisia tuli yli 20 000. Esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa on entuudestaan vahvat syyrialaisyhteisöt, jotka vetävät puoleensa.

EU:n ja Turkin tekemän sopimuksen mukaan EU palauttaa laittomasti Eurooppaan tulleita turvapaikanhakijoita takaisin Turkkiin ja ottaa vastineeksi jokaista palautettavaa kohden yhden syyrialaispakolaisen. Suomi on luvannut ottaa 600 syyrialaista osana Turkki-sopimusta.

Nerg uskoo, että Suomi saa ryhmät kasaan, vaikka alku on ollut nihkeää.

– Kyllä varmasti, ei ne määrät kuitenkaan niin isoja ole. Tämä on varmaankin oiretta siitä, että siellä käydään nyt samaan aikaan kaikkien Euroopan maiden kanssa keskusteluja.

Nergin mukaan toiminta ei ole yhtä hallittua kuin kiintiöpakolaisten kanssa.

– Tämä vaatii Turkin päässä vielä paljon systematisointia, että saadaan toimimaan.