perjantai 23. maaliskuuta 2018

HS: Uusnatsit yrittävät kaapata SPR:n rasisminvastaisen kampanjan, lentolehtisiä jaettu ainakin Tapanilassa – ”Pitää olla päänsisäinen roskapostifiltteri, kun tuollaista tekstiä lukee”

Helsingin Sanomat: Uusnatsit yrittävät kaapata SPR:n rasisminvastaisen kampanjan, lentolehtisiä jaettu ainakin Tapanilassa – ”Pitää olla päänsisäinen roskapostifiltteri, kun tuollaista tekstiä lukee” 23.3.2018

UUSNATSIEN POHJOISMAINEN vastarintaliike (PVL) on jakanut ainakin Helsingissä ja Uudessakaupungissa postiluukkuihin lentolehtisiä, joilla järjestö kampanjoi Suomen Punaisen Ristin (SPR) Ei rasismille! -hanketta ja parhaillaan vietettävää Rasisminvastaista viikkoa vastaan.

Punaisessa paperissa on kuva irvistävästä tummaihoisesta miehestä. Otsikko kysyy, vihaatko muita rotuja.

Lapuilla yritetään houkutella ihmisiä osoitteeseen eirasismille.net. Verkkosivun osoite on verkkotunnuspäätettä lukuun ottamatta täsmälleen sama kuin SPR:n hankkeella. SPR:n sivujen osoite on eirasismille.fi.

Lehtisiä on jaettu helsinkiläiskoteihin tämän viikon aikana. SPR:n Ei rasismille! -hankkeen koordinaattorin Janette Grönforsin tietojen mukaan lehtisiä on jaettu ainakin Tapanilassa, mutta myös muualla Helsingissä.

”Asiasta on tullut jonkin verran puhelinsoittoja”, Grönfors kertoo.

”Ihmiset ovat olleet pahoillaan vastakampanjasta ja halunneet kiittää SPR:n tekemästä tärkeästä työstä.”

LAPUT ovat herättäneet ainakin osassa saajista huolta ja hämmennystä. HS:n haastattelema mies kertoo, että hänen iäkäs äitinsä vaikutti huolestuneen postiluukusta torstaina ilmestyneestä lapusta. Siinä kirjoitetaan muun muassa, ettei rasismi kuole ennen kuin valkoinen rotu on hävitetty.

”Pitää olla eräänlainen päänsisäinen roskapostifiltteri, kun tuollaista tekstiä lukee”, mies sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikilla sellaista ei ole. Vanhusten lisäksi esimerkiksi lapsia laput ovat saattaneet hämmentää.

Mies haluaa pysyä nimettömänä, koska pelkää reaktioita, joita aiheesta nimellä puhuminen voisi aiheuttaa.

EIRASISMILLE.NET-OSOITE vie Pohjoismaisen vastarintaliikkeen sivustolle. Sivustolla voi esimerkiksi tehdä testin, jolla ”testataan” rasistisuutta. Linkki ohjaa liittymään PVL:n jäseneksi.

”Kampanjamme on tuonut esille niitä asioita, jotka ovat todella huolestuttavia Suomessa”, alkuperäisen kampanjan luoneen SPR:n Grönfors sanoo.

”On todella hälyttävää, että tässä yhteiskunnassa on joukko ihmisiä, jotka haluavat kyseenalaistaa toisten ihmisten perus- ja ihmisoikeudet. Tässä näkyy, miten huonosti täällä voidaan.”

”Tässä on isosta asiasta kysymys, kun ajatellaan ihmisten turvallisuuden tunnetta”

Surullisuudessaan ja huolestuttavuudessaan vastakampanjasta on ollut SPR:lle myös hyötyä.

”Kampanjamme on saanut paljon enemmän huomiota ja tukea kuin olisimme osanneet kuvitella”, Grönfors sanoo.

SPR koordinoi viidettä vuotta Rasisminvastaista viikkoa YK:n Rasisminvastaisen päivän ympärille. Viikon aikana on tänä vuonna järjestetty noin sata tapahtumaa ympäri Suomea.