torstai 8. maaliskuuta 2018

Iltalehti: Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailevat? - ministeriö tilasi tutkimuksen aiheesta

Iltalehti: Mitä Suomen 370 radikaali-islamistia hommailevat? - ministeriö tilasi tutkimuksen aiheesta 8.3.2018

Sisäministeriö on päättänyt käynnistää kaksi tutkimushanketta, jotka liittyvät väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyyn. Tutkimusten aiheet ovat Suomeen kohdistuva radikaali-islamistinen propaganda ja Suomeen syntynyt radikaali-islamistinen ympäristö.

Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä, mikä on Suomeen syntynyt radikaali-islamistinen ympäristö?

- Se liittyy Suojelupoliisin ilmoitukseen. Supo on eri yhteyksissä sanonut, että kun aikaisemmin väkivaltainen ekstremismi ja terrorismi liittyivät yksittäisiin henkilöihin, niin nyt heidän tietojensa mukaan on syntynyt verkostoja, ja on 370 henkilöä, joilla on jonkinlaisia kytköksiä tähän ilmiöön, Mankkinen sanoo.

- Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, minkälaisia nämä verkostot ovat ja miten ne ovat yhteydessä toisiinsa ja mikä on kansainvälinen ulottuvuus, Mankkinen lisää.

Hän muistuttaa, että aihepiiriä on tutkittu jo aikaisemminkin, mutta nyt tehdään laajempi tutkimus.

Miksi Supo ei tee tätä tutkimusta, kun heillä on jo ennestään tietoa ilmiöstä?

- Aihe on ollut laajasti akateemisten piirien tutkimuksen kohteena Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mutta ei Suomessa. Toinen syy on se, kun tutkimus tehdään akateemisena tutkimuksena, silloin siitä iso osa on julkista. Suojelupoliisin tieto on erittäin rajoitetusti niin viranomaisten kuin muidenkin käytössä, joten se ei tällaista laajempaa ennaltaehkäisyä palvele.

Tutkimusten julki lausuttu tavoite on nimenomaan saada tutkittua tietoa ennalta ehkäisevien toimien tueksi.

Kummankin tutkimushankkeen johtajana toimii yliopiston lehtori, dosentti Leena Malkki Helsingin yliopistosta. Rahoitus tulee väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennalta ehkäisyyn vuodelle 2018 osoitetuista sisäministeriön määrärahoista.

Radikaali-islamistinen propaganda ja Suomi -hankkeen (RISPO-hanke) tavoitteena on hahmottaa alati muuttuvaa radikaali-islamistisen viestinnän kehittymistä Suomen näkökulmasta. Tutkimuksen kohteena on suomenkielellä ja/tai Suomessa tuotettu aineisto, Suomessa oleskelevien/oleskelleiden tai näiden kanssa verkostoituneiden tuottama ja Suomeen levittämä aineisto sekä aineisto, jossa käsitellään Suomea, suomalaista yhteiskuntaa, politiikkaa tai Suomessa oleskelevia henkilöitä.

Radikaali-islamistinen ympäristö Suomessa -tutkimushankkeessa (RISVER) tuotetaan kuvaus Suomessa vaikuttavista radikaali-islamistisista verkostoista ja niiden kehittymisestä. Tutkimuksessa arvioidaan Suomen tilanteen muuttumista osana kansainvälistä radikaali-islamistisen liikehdinnän kehittymistä sekä siihen vaikuttaneita kehityskulkuja ja tekijöitä.

Tutkimushankkeet käynnistyvät heti ja valmistuvat vuoden 2018 loppuun mennessä.