keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Iltalehti: Supolla seurannassa 370 henkilöä - toimivat aktiivisesti terrorismin tai siihen liittyvän aatemaailman hyväksi

Iltalehti: Supolla seurannassa 370 henkilöä - toimivat aktiivisesti terrorismin tai siihen liittyvän aatemaailman hyväksi 21.3.2018
Yle: Supo: Venäjän tiedusteluorganisaatiot aktiivisia Suomessa, terrori-iskun uhka edelleen "kohonnut"
MTV: Supon seurannassa lähes 400 henkilöä, jotka toimivat terrorismin hyväksi – "Listalle ei päädytä vahingossa"
Tiedote: Suojelupoliisin vuosi 2017: kyberhyökkäykset arkipäivää myös Suomessa

Suojelupoliisilla on seurannassa 370 henkilöä, jotka toimivat aktiivisesti terrorismin tai siihen liittyvän aatemaailman hyväksi.

Kohdehenkilöiden määrä on lähes kaksinkertaistunut muutaman vuoden sisällä.

Määrällisen kasvun ohella kohdehenkilöiden sidokset terroristiseen toimintaan ovat yhä vakavampia. Yhä suurempi osa heistä on joko osallistunut aseelliseen konfliktiin, ilmaissut halua osallistua aseelliseen toimintaan tai vastaanottanut terroristista koulutusta.

Merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista.

Suojelupoliisin tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita Suomessa. Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut erityisesti Isis-terroristijärjestössä merkittäviin asemiin, ja heillä on laaja suhdeverkosto järjestön sisällä.

Suomen rooli propagandassa vahvistunut

Tiedot käyvät ilmi suojelupoliisin viime vuotta koskevasta vuosikirjasta, joka julkaistiin keskiviikkona.

Supo on kertonut jo aiemmin julkisesti kohdehenkilöiden määrän sekä sen, että Suomen profiili radikaali-islamistisessa propagandassa on vahvistunut. Vuosikirjassa mainitaan, että Suomi nähdään osana länsimaita ja Isisin vastaista liittoumaa. Propagandaa tuotetaan suomeksi sekä suunnataan Suomea vastaan.

Vuosikirjassa mainitaan myös, että Suomessa on muita valtioita ja erilaisia uskonnollisia intressejä edustavia kohteita sekä kansainvälisiä tapahtumia, joihin kohdistuu tavallista korkeampi uhka sekä terroristijärjestöjen että yksittäisten radikaalien toimijoiden taholta.

Turun elokuinen puukotusisku oli Supon mukaan esimerkki muutoksesta, joka terrorismin torjunnan toimintaympäristössä on tapahtunut.

Kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdyn murhan yrityksestä syytetty Abderrahman Bouanane oli inspiroitunut jihadistisesta ideologiasta ja näki itsensä Isisin soturina.

Supo julkaisi jo ennen iskua 14.6.2017 uuden terrorismin uhka-arvion, jonka mukaan terrorismin uhka on Suomessa kohonnut. Sama arvio on voimassa edelleen.

Vuosikirjassa huomautetaan, että Isis on menettänyt lähes kaikki hallitsemansa alueet ja kärsinyt huomattavia tappioita, minkä takia järjestön kyky toteuttaa iskuja on toistaiseksi heikentynyt, mutta Isis muodostaa siitä huolimatta Supon mukaan pitkäaikaisen turvallisuusuhkan Euroopassa.

Tuhopoltosta satojentuhansien vahingot

Turun isku ei vaikuttanut Supon mukaan merkittävästi suomalaiseen ääriliikehdintään. Viime vuosi oli Supon mukaan suomalaisessa ääriliikehdinnässä varsin rauhallinen.

Pirkanmaan käräjäoikeus lakkautti Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen osaston alaosastoineen ja -yhdistyksineen marraskuun lopulla annetussa tuomiossa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Vuosikirjassa mainitaan myös Tampereella marraskuussa tapahtunut neljän kuorma-auton tuhopoltto. Nimettömänä esiintynyt eläinoikeuksia puolustava solu ilmoittautui tekijäksi. Supon mukaan törkeän vahingonteon vahingot nousivat satoihin tuhansiin euroihin.

Itsenäisyyspäivän alla Vantaalla tapahtunut kolmen henkilöauton tuhopoltto kiristi tunnelmia äärioikeiston ja antifasistien välillä. Autot kuuluivat paikallisen anniskeluravintolan omistajalle.

Ravintolan tiloissa oli ilmoitettu järjestettäväksi äärikansallismielisten itsenäisyyspäivän jatkotilaisuus. Nimettöminä pysyneet antifasistit kertoivat olleensa vahingonteon takana ja ilmaisivat iskun olleen suunnattu äärioikeistoa vastaan.

Itsenäisyyspäivänä järjestetyt äärioikeistolaisten ja äärikansallismielisten yleisötilaisuudet sekä näitä vastaan suunnattu antifasistinen mielenilmaus sujuivat pääosin rauhallisesti, vuosikirjassa summataan.