perjantai 9. maaliskuuta 2018

Yle: Turun sarjapuukottaja on syyntakeinen – voidaan pitää vastuullisena teoistaan

Yle: Turun sarjapuukottaja on syyntakeinen – voidaan pitää vastuullisena teoistaan 9.3.2018

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoittaa katsovansa Abderrahman Bouananen olleen syyntakeinen häntä vastaan nostetussa syytteessä tarkoitettujen tekojen aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunto Abderrahman Bouananen mielentilasta on saapunut käräjäoikeuteen tiistaina 6. maaliskuuta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi Bouananen mielentilatutkimukseen viime vuoden lokakuussa. Käräjäoikeuden mukaan mielentilatutkimusta pyysi epäilty.

Turun puukotukset tehtiin perjantaina 18. elokuuta 2017. Kaksi kuoli ja kahdeksan haavoittui.

Oikeuskäsittely alkaa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 20. maaliskuuta. Kyseessä on valmisteleva istunto.

Syytteet terroririkoksista

Syyttäjän mielestä puukottaja toimi terroristisessa tarkoituksessa siten, että hänen tarkoituksenaan on ollut aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Syytteen nostamisesta päätti apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Hän johtaa syyttäjäryhmää, johon kuuluvat lisäksi kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen Oulun syyttäjänvirastosta ja syyttäjänvaltuuksin toimiva ylitarkastaja Sampsa Hakala valtakunnansyyttäjänvirastosta.

Keskusrikospoliisi päätyi esitutkinnassa siihen, että epäilty koki toimivansa Isisin soturina ja Isisin puolesta. Poliisin tietojen mukaan epäilty toimi yksin.

Laaja esitutkintamateriaali kattaa noin 1400 sivua. Juttua tutkimassa oli kymmeniä poliiseja. Esitutkinnan aikana on kuultu kymmeniä henkilöitä.

Syyttäjä voi vaatia mahdollisimman kovaa tuomiota

Abderrahman Bouananen arvellaan siis ymmärtäneen tekonsa.

– Arvellaan, että hän on ymmärtänyt teot sekä tosiasiallisesti että rikosoikeudellisessa merkityksessä. Hän on ymmärtänyt tekevänsä kiellettyjä asioita, sanoo rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta.

Syyttäjä voi käytännössä jatkaa toimia alkuperäisen syyteharkinnan mukaisesti ja vaatia mahdollisimman kovaa tuomiota.

– Käytännössä se tarkoittaa elinkautisen vankeustuomion vaatimista rangaistusseuraamukseksi, Tapani sanoo.