Itä-Savo: Facebook-viestit veivät käräjille — Oikeus istui Savonlinnassa arvioimassa syytettä kiihottamisesta kansaryhmää vastaan 15.3.2018
Savonlinnassa pidetyssä Etelä-Savon käräjäoikeuden istunnossa luettiin torstaina mieshenkilölle syytteet uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Kyse on Facebook-kirjoittelusta. Epäiltyjen rikosten on katsottu tapahtuneen Savonlinnassa.
Syyttäjä vaatii vastaajalle 50 päiväsakon sakkorangaistusta. Epäilty on tunnustanut esitutkinnassa kirjoittaneensa syyttäjän esiin tuomat kirjoitukset Facebookiin.
Syyttäjä vaatii, että käräjäoikeus määrää sisällöltään lainvastaisiksi todetut verkkoviestit poistettavaksi yleisön saatavilta ja hävitettäväksi sananvapauslain tiettyjen pykälien nojalla.
Syytteen nostamiseen on ollut syynä Facebook-viestien herjaava ja häpäisevä luonne, ja niiden kohdistuminen yhden uskontokunnan pyhinä pitämiin seikkoihin.
Rikoksessa on kyse syyttäjän mukaan myös loukkaamistarkoituksesta.
Vastaaja on syyttäjän mukaan levittänyt yleisön keskuuteen viestejä, joissa uhataan, panetellaan ja solvataan ihmisiä heidän uskontonsa perusteella.
Tämän tyypin rikosjuttuja nousee esiin tosi vähän Itä-Suomessa
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on ollut rikosnimikkeenä erittäin harvinainen Itä-Suomessa.
Rikosylikonstaapeli Jouko Kuismin Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että viime vuonna tällä nimikkeellä epäiltyjä tekoja tuli Itä-Suomesta tutkintaan vain seitsemän kappaletta.
Niiden lisäksi Itä-Suomen poliisi tutki viime vuonna 37 muuta juttua, jotka olivat saaneet viharikosluokituksen.
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkominen ovat rikosnimikkeitä, joiden tutkinta on keskitetty Helsingin poliisilaitokselle.
Helsingin poliisi oli suorittanut esitutkinnan myös nyt Savonlinnasta käräjille päätyneessä jutussa.
Laissa on kaksi viharikostyyppiä, jotka pitävät sisällään varsinaisen viharikoksen määritelmän. Niitä ovat juuri kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkominen.
— Sitten muita viharikoksia pidetäänkin jonkin perusrikoksen koventamisperusteena.
Viharikokseksi luokittelusta voi Kuisminin mukaan yleisesti sanoa, että se merkitään, jos kuka tahansa asianomistaja epäilee, että rikoksen tekijällä on ollut vihamotiivi.
— Arvioisin, että yleisimmin nämä epäilyt liittyvät pahoinpitelyihin ja vahingontekoihin.
Itä-Suomen poliisilaitoksen tutkintavastuulle on määritetty Itä-Suomessa esiin tulevat viharikokset yhdessä Helsingin valtakunnallisen tutkijaryhmän kanssa.
— Näin menetellään, koska niitä tulee julki ja tutkintaan KRP:n nettitiedustelun kautta, Kuismin kertoo.
Valtakunnansyyttäjä harkitsee lähtötilanteessa ensin
Kun raskaampia viharikosepäilyjä tutkitaan Helsingin poliisissa, niin maakunnissa esiin nousseiden sananvapausrikosjuttujen syyteharkintakin tehdään lähtötilanteessa itse asiassa Helsingissä.
Itä-Suomen syyttäjänviraston johtava kihlakunnansyyttäjä Ossi Jukarainen kertoo, että sananvapausrikoksia koskevissa jutuissa syytteen nostamisesta päätöksen tekee valtakunnansyyttäjä.
— Käytännössä kuvio menee niin, että Valtakunnansyyttäjänvirasto antaa paikallissyyttäjälle määräyksen syytteen ajamiseen käräjillä, Jukarainen kertoo.
Valtakunnansyyttäjän toimivallalla voidaan Jukaraisen mukaan turvata syyttäjätoiminnan ja rangaistuskäytäntöjen yhdenmukaisuus valtakunnallisesti.
Oikeusjutut Itä-Suomessa ovat liittyneet enimmäkseen nettikirjoitteluun ja tuomiot ovat olleet tavallisesti sakkorangaistuksia.