lauantai 31. maaliskuuta 2018

Iltalehti: Kauhavan vastaanottokeskuksessa osa asukkaista jo kolmatta vuotta - Tylyt kertomukset pysäyttävät: ”Lapsi piteli päätöntä ruumista”

Iltalehti: Kauhavan vastaanottokeskuksessa osa asukkaista jo kolmatta vuotta - Tylyt kertomukset pysäyttävät: ”Lapsi piteli päätöntä ruumista” 31.3.2018

Kauhavan vastaanottokeskuksen asukasmäärä on puolittunut huippulukemista. Henkilökunta kohtaa yhä kertomuksia, joista osa on totta ja toiset keksittyjä.

Kellon lähestyessä puoltapäivää on Kauhavan vastaanottokeskuksen pihamaalla autiota. Ensisilmäyksellä ei uskoisi ympärillä asuvan reilut parisataa turvapaikanhakijaa. Sama ilmiö on havaittavissa majoitustilojen käytävillä, joissa ei kuulu risahdustakaan.

- Väki heräilee yleensä puolenpäivän jälkeen. Heillä on tällainen vuorokausirytmi, sillä monet menevät nukkumaan hyvin myöhään. Osalla nukkuminen on myös tapa tappaa aikaa, sillä turhautuminen on varsin yleinen olotila, kertoo vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Ari Kokko.

Osa Kauhavan vastaanottokeskuksen asukkaista on samoja jotka saapuivat Suomeen vuoden 2015 syksyllä. Vastaanottokeskuksen johtajan Juha Mäki-Rajalan mukaan syynä ovat turvapaikkapäätöksistä tehdyt valitukset.

- Monilla on tällainen prosessi kesken. Epävarmuus tulevaisuudesta heijastuu asukkaisiin ajoittain välinpitämättömyytenä ja apaattisuutena. Onneksi itsemurhayrityksiä ei meillä ole ollut, vaikka muutama on uhannutkin tekevänsä pahaa itselleen.

Kauhavalla ei ole myöskään tammikuun jälkeen ollut pahempia nujakoita turvapaikanhakijoiden kesken. Silloin kolme miestä toimitettiin eri keskuksiin heidän otettua toisistaan mittaa nyrkkien avustuksella. Ikävin välikohtaus vastaanottokeskuksessa sattui noin vuosi sitten.

- Eräs asukas löi silloin seinältä ottamallaan peilillä työntekijäämme käteen. Tämä asia puitiin sitten myöhemmin käräjillä. Tuo on onneksi ainoa kerta, kun työntekijämme ovat kohdanneet heihin kohdistuvaa väkivaltaa, Mäki-Rajala sanoo.

Karuja kertomuksia

Kauhavan vastaanottokeskuksen sosiaaliohjaaja Satu Skinnari-Luoma on kuullut työssään paljon erilaisia tarinoita ja kertomuksia. Hänen mukaansa ei ole vastaanottokeskuksen työntekijöiden tehtävä miettiä mikä on totta ja mikä ei.

- Meidän tehtävämme on olla tasapuolisia. Opastamme kuitenkin turvapaikanhakijoita olemaan rehellisiä Maahanmuuttoviraston suuntaan.

Skinnari-Luoma nostaa pysäyttävimmäksi hetkeksi näkemänsä valokuvan.

- Siinä lapsi piteli sylissään toisen lapsen päätöntä ruumista. Silti on muistettava, ettei kuvan todenperäisyydestä voi olla täysin varma. Osalla kokemukset ovat kuitenkin niin traumaattisia, että kuva voi hyvinkin olla aito.

Sosiaaliohjaaja huokaa syvään kertoessaan turvapaikanhakijoiden matkakokemuksista.

- Osa on alistettu pakkotyöhön mitä ennen heiltä on viety omaisuus. Osalle on käynyt myös niin, että heidän pyytäessään juotavaa on pullossa ollut bensiinillä terästettyä vettä.

Skinnari-Luoma muistaa myös lasten kertomuksen, kuinka he räjähdyksen jälkeen tutkivat talon seiniä.

- Lapset löysivät silloin seinästä sinne lentäneitä aivojen kappaleita. Tällaisten asioiden kuuleminen on luonnollisesti rankkaa meille työntekijöillekin, mutta asiat on vain jätettävä työpaikalle.

Kauhavan vastaanottokeskuksessa tapahtuu maalis-huhtikuun vaihteessa johtajamuutos Juha Mäki-Rajalan siirtyessä SPR:n tehtäviin.

Johtovastuun ottaa Ari Kokko. Mäki-Rajala kiteyttää tuntonsa ytimekkäästi.

- Paljon on tullut nähtyä, mutta en silti koe muuttuneeni ihmisenä. Jos ihmisten kertomukset ottaisi mukaan kotiin, loppuisivat omat voimat. Olen silti kohdannut asioita, joita en olisi ilman tätä työtä voinut kokea.