MTV: Maahanmuuttoa ja lapsilisiä – tässä tutkijoiden keinot vähentää väestökatoa 29.3.2018
Tutkijat penäävät vapaampaa maahanmuuttopolitiikkaa työikäisten määrän lisäämiseksi. 2010-luvulla työikäisen väestön määrä on vähentynyt joka ainoa vuosi – tässä Suomi poikkeaa kilpailijamaistaan. Palkansaajien tutkimuslaitoksesta esitetään lisäksi reipasta lapsilisien korotusta.
– 2010-luvulla Suomessa työikäisen väestön määrä on vähentynyt joka ainoa vuosi ja siinä suhteessa me poikkeamme täysin meidän muista Pohjoismaista ja muista Euroopan maista. Se on yllättänyt kuinka nopeasti olemme tämän asian edessä.
Jotain on kuitenkin tehtävissä – jo käytössä olevan eläkeiän nostamisen lisäksi.
– Se tarkoittaa käytännössä sitä että Suomen pitää olla kilpailijamaita paljon nokkelampi, paljon fiksumpi paljon enemän hyödyntää teknologiaa, tekoälyä, robotisaatioa, luettelee asiantuntija Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä.
– Työperäisen maahanmuuton määrä on ollut aika alhainen ollut meidän naapurimaihin verrattuna keskipitkällä aikavälillä ja se näkyy siinä, että esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa työikäisen väestön määrä kasvaa koko ajan toisin kuin Suomessa.
Myös Palkansaajan tutkimuslaitoksella kannustetaan vapaampaan maahanmuuttoon.
– Samaan aikaan, kun on saatavilla erittäin hyviä siirtolaisia ihan taloudellisessakin mielessä Syyriasta ja Irakista, ja monella on aika hyvä ammattitaitokin, niin heihin suhtaudutaan yllättävän kielteisesti, kerro tutkimuskoordinaattori Eero Lehto.
Lapsilisiin 10 prosentin korotus
Lehto esittää reipasta lapsilisien korotusta lapsilisiin.
– 10 prosentin korotuksella olisi jo vaikutusta.
Lehdon mukaan korotus vaatisi politiikkaa muutosta.
– Istuvat hallitukset eivät halua katsoa pidemmälle. He haluavat tuloksia vaalikauden aikana. Lapsilisien korotus vaikuttaisi suosiollisesti 20 vuoden kuluttua. Kuka silloin ottaisi kiitoksen siitä? kysyy Lehto.
Lehdon mukaan ongelma on ollut jo todella pitkään tiedossa.
– 25 vuotta sitten esitin tätä samaa eikä se silloin saanut vastakaikua. Meillä ei ole ajateltu tätä asiaa syntyvyyden kannalta juurikaan.