YLE: Rasismikokemukset ajavat rikoksiin 31.1.2008
Rikoksiin syyllistyneet, etnisiin vähemmistöihin kuuluvat nuoret miehet ovat usein kärsineet syrjinnästä.
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan rikoksia tehneet maahanmuuttaja- ja romaninuoret ovat usein kokeneet suullista häirintää, syrjintää ja fyysistä väkivaltaa sekä kaduilla että koulussa. Toistuvat omaan tai perheen etniseen taustaan tai ihonväriin perustuvat epäoikeudenmukaisuuden kokemukset koettiin arkipäivän rasismina.
Tutkimukseen haastateltujen nuorten mukaan yksi syy rikosten tekemiseen on ryhmään kuulumisen tarve. Niinpä myös rikollisen elämäntavan jättäminen on vaikeaa muun muassa siksi, että se voi merkitä myös ystäväpiirin hajoamista.
Ulkopuolisuuden kokemukset ja erilaisuuden leima vaikeuttivat myös haastateltujen nuorten kiinnittymistä suomalaiseen yhteiskuntaan. Haastatelluille nuorille leimautuminen erilaiseksi tai epäilyttäväksi oli arkinen kokemus eri elämänpiireissä - niin vapaa-ajan ympäristössä kuin viranomaisten kohtaamisessakin.
Toki rikollisuuden taustalla vaikuttivat myös aivan samanlaiset sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat kuin muillakin nuorilla.
Tutkimuksen mukaan erityinen haaste maahanmuuttajataustaisten nuorten rikosten käsittelyssä on karkotusuhan kokeminen. Karkotus tai sen uhka on henkisesti ja sosiaalisesti raskas kantaa ja se voi murtaa rikoksesta epäillyn tai tuomitun nuoren mahdollisuuksia ja pyrkimyksiä kiinnittyä suomalaiseen yhteiskuntaan. Karkotusuhka myös asettaa hänet eriarvoiseen asemaan suhteessa kansalaisuudeltaan suomalaisiin nuoriin.
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen ja Nuorisotutkimusverkoston tutkimus kuvaa nuorten maahanmuuttajataustaisten ja romanimiesten rikollisuutta ja sen viranomaiskäsittelyä.
Tutkimusta varten haasteltiin 20:tä rikoksiin syyllistynyttä, 16 - 25 -vuotiasta nuorta miestä. Lisäksi haastateltiin viranomaisia, kansalaisyhteiskunnan toimijoita ja käytännön työtä nuorten kanssa tekeviä sekä päätöksentekijöitä.