maanantai 7. toukokuuta 2012

Verkkouutiset: "Nettikeskustelu on tuonut vihapuheelle äänitorven"

Verkkouutiset: "Nettikeskustelu on tuonut vihapuheelle äänitorven" 7.5.2012
Tiedote: Etnon puheenjohtaja Ritva Viljanen: Sananvapauden varjolla ei tule loukata ihmisoikeuksia
Etnon teesit vastuullisesta maahanmuuttokeskustelusta (pdf)
Uusi Suomi: Hommalainen haukkui ”mokuttajat” päin naamaa – Kariuki otti lunkisti
Globaalikasvatus.fi: Sanna Rekola: Sananvapaudellakin on rajansa 9.5.

Etnisten suhteiden neuvottelukunta (Etno) kaipaa vastuullista maahanmuuttokeskustelua.

ETNO julkaisi maanantaina seitsemän teesiä, joilla se peräänkuuluttaa ryhtiliikettä suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun.

– Rakentava keskustelutapa tarkoittaa, että asioita käsitellään ihmisryhmiä leimaamatta eikä yksittäisten henkilöiden ihmisarvoa loukata, Etnon puheenjohtaja, sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen sanoo.

Neuvottelukunta mm. ehdottaa, että tiedotusvälineiden ylläpitämillä verkkokeskustelupalstoilla ei tule sallia kokonaan anonyyminä kirjoittamista.

– Nettikeskustelu on tuonut vihapuheelle äänitorven, Viljanen sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Uusi Suomi -sivuston päätoimittaja Markku Huusko kertoi tilaisuudessa, että sivuston keskustelu ja bloggaaminen muuttuu jatkossa nimipohjaiseksi.
Hänen mukaansa suomalaisessa nettikeskustelussa on maahanmuuttajien taholta tapahtunut rohkaistuminen.

– Asetelma on muuttunut eduskuntavaaleista. Maahanmuuttajataustaisia kirjoittajia on enemmän kuin vuosi sitten, Huusko sanoo.

Huuskon mukaan erityisesti Facebook on edelläkävijänä mahdollistanut omilla kasvoilla tapahtuvan keskustelun.

Etnon Ritva Viljanen kaipasi maahanmuuttokeskusteluun arvojohtajuutta niiltä, jotka ovat suomalaisessa yhteiskunnassa näkyvässä asemassa.

– Korkeassa asemassa olevien vaikuttajien ja päättäjien tulee julkisesti ja selkeästi ottaa kantaa rasismiin ja loukkaaviin puheisiin sekä tuomita vihapuheet ja rasistisesti motivoituneet väkivallanteot, Etnon asiaa koskeva teesi julistaa.

Etno on valtioneuvoston asettama asiantuntijaelin. Se mm. avustaa ministeriöitä maahanmuuttopolitiikan kehittämisessä, edistää eri väestöryhmien ja uskontokuntien välisiä suhteita sekä tiedottaa maahanmuuttoaiheista.

_____________________________________________

Tiedote: Etnon puheenjohtaja Ritva Viljanen: Sananvapauden varjolla ei tule loukata ihmisoikeuksia

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan puheenjohtaja Ritva Viljanen painottaa, että monipuolista maahanmuuttokeskustelua on mahdollista käydä sananvapauden rajoissa. Etno Foorumissa tänään julkaistu tutkimus tuo myös esille, että maahanmuuttoaiheen käsittely on laventunut entisestään sekä perinteisissä medioissa että sosiaalisessa mediassa.

”Maahanmuutosta on hyvä keskustella, mutta rasistista kielenkäyttöä ja uhkailua ei voi pitää rakentavana. Sananvapaus, kuten muutkin perus- ja ihmisoikeudet, perustuvat ihmisarvon loukkaamattomuudelle. Rakentava keskustelutapa tarkoittaa, että asioita käsitellään ihmisryhmiä leimaamatta eikä yksittäisten henkilöiden ihmisarvoa loukata”, Etnon puheenjohtaja Viljanen toteaa ja kannustaa myös kunnallisvaaleihin valmistautuvia ehdokkaita vastuulliseen keskusteluun.

Tampereen yliopiston COMET-tutkimuskeskuksessa valmistunut tutkimus Maahanmuutto, media ja eduskuntavaalit luotaa maahanmuuttokeskustelua eduskuntavaalien 2011 aikaan. Selvityksen mukaan maahanmuuttokeskustelu kiristyi Suomessa entisestään vuoden 2011 eduskuntavaaleja edeltävänä aikana. Myös vihapuhe ja rasismi nousivat merkittäviksi uutis- ja keskustelunaiheiksi.

Tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisessa journalismissa sallitaan nyt entistä kriittisempiä äänenpainoja maahanmuutosta puhuttaessa. Tämän lisäksi on opittu tunnistamaan vihapuheeseen liittyviä ongelmia ja pohtimaan niiden seurauksia.

Ääriliikkeet esillä valtajulkisuudessa

Etnisten suhteiden neuvottelukunta julkaisi Etno Foorumissa seitsemän teesiä vastuullisesta maahanmuuttokeskustelusta. Teeseissään Etno painottaa keskustelupalstojen moderoinnin merkitystä, mutta haastaa myös kaikkia suomalaisia seisomaan sanojensa takana ja osallistumaan verkkokeskusteluihin omalla nimellään.

Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan verkolla on nykyisin tärkeä rooli julkisessa maahanmuuttokeskustelussa. Se on samalla nostanut esille rasismin, joka aiemmin on ollut vaietumpi aihe mediassa. Tutkimusjakson aikana monet alun perin verkossa julkaistut uhkailut tai rasistinen kielenkäyttö nousivat valtamediassa uutisiksi. Uutiset puolestaan saivat aikaan runsaasti kommentointia ja keskustelua sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa.

Muutos on myös se, että nykyisin valtajulkisuus antaa tilaa ääriliikkeiden edustajille. Esimerkiksi Suomen Sisun jäseniä nähtiin keskustelijoina televisio-ohjelmissa vaaleja edeltävänä aikana. Tutkimuksessa todetaan, että maahanmuuttovastaiset ryhmät ovat perustelleet aggressiivista nettikirjoitteluaan sillä, että valtamediassa ei sallita maahanmuuttopolitiikan arvostelua. Tällaiselle väitteelle ei tutkimuksen mukaan ole kuitenkaan viime vuosina ollut perusteita.

Lisätietoa: Etnisten suhteiden neuvottelukunnan puheenjohtaja Ritva Viljanen, 071 878 8204. Tutkijat: Mari Maasilta, puh. +256 774 390 028, mari.maasilta@uta.fi, Susanna Vehmas, COMET tutkimuskeskus, 040 1901 367, susanna.vehmas@uta.fi, Paula Haara, COMET tutkimuskeskus, 03 3551 4074, paula.haara@uta.fi

Tutkimukseen liittyvä kirja Maahanmuutto, media ja eduskuntavaalit. Tampere University Press, 2012. http://granum.uta.fi

_________________________________________________

Uusi Suomi: Hommalainen haukkui ”mokuttajat” päin naamaa – Kariuki otti lunkisti

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan Etnon järjestämä tiedotustilaisuus Helsingin Tennispalatsissa sai tänään yllättävän käänteen, kun maahanmuuttokriittisen Hommaforum-sivuston aktivisti "Lalli IsoTalo" kävi käyttämässä kiivaan puheenvuoronsa maahanmuutosta. Paikalla ollut virkamiesväki sisäministeriön kansliapäällikön Ritva Viljasen johdolla joutui yllätyksekseen syytetyksi "mokutuksesta" eli monikulttuuristamisesta.

- Vastustan virkamiehiä, jotka mokuttaa, intoutui Lalli IsoTalo -nimimerkin takaa esiintyvä henkilö ilmaisemaan voimakkain äänenpainoin.

Hyvää koulutustaan mainostanut mies korosti, että ei hänellä maahanmuuttajia vastaan mitään ole, mutta virkamiehet ja juuri Viljanen ovat väärässä maahanmuuttajien "hyysäämisessä". Tätä mieltä hommalaiset hänen mukaansa ovat yleisemminkin, vaikka kuulemma kaikki vastaavat omista sanoistaan ja tekemisistään.

"Lalli IsoTalon" saapuminen lehdistötilaisuuteen oli jo itsessään yllätys joillekin tilaisuuden järjestäjille, vaikka hän itse kertoi saaneensa luvan tulla paikalle. Kaikkiaan vastaanotto oli hitusen hämmentynyt tilaisuudessa, jossa kerrottiin Etnon vastuullisen maahanmuuttokeskustelun teeseistä ja esiteltiin Mari Maasillan toimittamaa Maahanmuutto, media ja eduskuntavaalit -kirjaa (Tampere University Press, 2012).

Etnon pääsihteeri Peter Kariuki suhtautui työttömäksi esittäytyneen miehen mokutus-julistukseen tyynesti, joskin arvioi, että hyökkäämällä ei keskustelua edistetä. Hän vaihtoi hyväntuulisesti ajatuksia miehen kanssa tilaisuuden jälkeen useiden minuuttien ajan.

Ilmeisen tiiviisti nimetöntä verkkokeskustelua käyvä "Lalli IsoTalo" ei suostunut verkkolehti Uuden Suomen pyytämään poseerauskuvaan Kariukin kanssa, eikä halunnut myöskään kertoa oikeaa nimeään julkisuuteen. Samainen anonyymiksi kansalaisaktivistiksi esittäytyvä henkilö tuotti Hommaforumille videohaastatteluja tammi-helmikuun presidentinvaalien alla pysytellen tiiviisti kameran toisella puolella.

"Lalli IsoTalo" kertoi myös nauhoittelevansa käymiään keskusteluja ja nauhuri taisi olla päällä myös silloin, kun Uuden Suomen paikalla ollut toimittaja hänen kanssaan muutaman sanan Tennispalatsissa vaihtoi.

Etnon yksi teeseistä on se, että tiedotusvälineiden ylläpitämillä verkkokeskustelupalstoilla tulisi seisoa omalla nimellä sanojen takana. Toisaalta samaan aikaan sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta ja se sallii myös ankaran arvostelun "lähtökohtanaan Ranskan vallankumous", kuten Etnon puheenjohtaja Viljanen asian muotoili.

- Maahanmuutosta on hyvä keskustella, mutta rasistista kielenkäyttöä ja uhkailua ei voi pitää rakentavana, Viljanen totesi myös.