perjantai 17. huhtikuuta 2015

Yle: Yliopistotutkijoiden uhkailusta on tullut arkipäivää

Yle: Yliopistotutkijoiden uhkailusta on tullut arkipäivää 17.4.2015

Tutkijat törmäävät yhä useammin vihapuheeseen ja suoranaisiin uhkailuihin. Joidenkin autoa on jopa vandalisoitu. Osa tutkijoista välttää julkisuutta uhkailujen pelossa.

Professoriliitto ja Tieteentekijät ovat huolissaan kasvaneesta yliopiston tutkijoiden ja heidän perheidensä uhkailuista. Uhkailua on esiintynyt kaikissa yliopistoissa. Tutkijat toivovat selkeämpiä sääntöjä ja neuvoja siitä, miten pilkan tai vihan kohde voi puolustautua.

Viime aikoina vihattujen tutkimuskohteiden kirjo on laajentunut ja kynnys madaltunut. Tieteentekijöiden liiton pääluottamusmies Eero Kuparinen on huolestunut ilmiöstä.

– Valitettavasti tästä tuntuu olevan merkkejä joka yliopistosta. Siinä mielessä voi sanoa, että tästä on huolestuttavalla tavalla tullut osa arkipäivää, kertoo Kuparinen.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Ervasti Turun yliopistosta tietää, mitkä aiheet herättävät tunteita erityisesti.

– Vihapuhetta on synnyttänyt maahanmuutto, monikulttuurisuuteen, terveyteen ja ruokailutottumuksiin liittyvät asiat. Rähäkkää on syntynyt myös jopa pienten lasten päivähoidon järjestämisestä, kertoo Ervasti.

Koko tutkijan perhe voi kärsiä

Pahimmillaan uhkauksista joutuu kärsimään myös tutkijan perhe. Eero Kuparisella muistaa tapauksen, jossa tutkijan omaisuutta tuhottiin.

– Yhden Turun yliopistossa työskentelevän kollegan autoa vandalisoitiin, laskettiin ilmat renkaista. Hän on saanut hyvinkin paljon erityyppistä uhkailua ja hänen perhettään on uhkailtu.

Tieteentekijät ja Professoriliitto ovat kirjelmöineet asiasta jo pari vuotta sitten Suomen yliopistojen yhdistykselle UNIFIlle. Tutkijat toivovat selkeämpiä ohjeita vastuukysymyksistä uhkaavissa tilanteissa. Neuvoja kaivataan esimerkiksi siitä, miten pilkkavideoita voi hävittää YouTubesta.

– Uskoisin, ettei olisi mahdotonta, että ne pahimmat loanheitot järjestettäisiin sieltä pois, pohtii professori Ervasti.

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen toimii UNIFIin puheenjohtajana. Hän pohtii keskustelua poliisin kanssa.

– Meidän kannattaa varmaan keskustella poliisin kanssa toimista, joilla saadaan mahdollisimman joustavaksi ja juohevaksi tämä seuranta, jos uhkauksia tulee, pohtii Väänänen.

Pelko vaikuttaa tutkimustyöhön

Opetus- ja tutkimushenkilöstön odotetaan osallistuvan asiantuntijoina yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Tutkijoiden pelko henkilökohtaisesta turvallisuudesta voi vaikuttaa tutkimustyöhön. Professori Ervasti kertoo, että jotkut tutkijat ovat jo vetäytyneet julkisuudesta.

– Tutkijat päätyvät siihen, etteivät he tule enää julkisuuteen eivätkä kerro ikään kuin tieteen ulkopuolelle asioista, kertoo Ervasti.