tiistai 7. huhtikuuta 2015

Kansan Uutiset: ”Perussuomalaiset maksavat yhteiskunnalle miljardeja”

Kansan Uutiset: ”Perussuomalaiset maksavat yhteiskunnalle miljardeja” 7.4.2015
Yle: Perussuomalaisten maahanmuuttoraporttia syytetään silmänkääntötempuksi
Helsingin Uutiset: Dosentti jyrähtää: "Persut maksavat Suomelle 100 miljardia euroa"

Kalliiksi käyvät Suomelle persut, jos heihin sovelletaan heidän omaa metodiaan.

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen perusta julkaisi ennen pääsiäistä raportin maahanmuuton kustannuksista. Raportin innoittamana teoreettisen filosofian dosentti Panu Raatikainen päätti tehdä vastaavalla metodologialla ”tutkimuksen” siitä, kuinka paljon perussuomalaiset maksavat yhteiskunnalle.

Raatikaisen laskelmien mukaan jokaisen persun terveydenhoito, koulutus ja muut palvelut ovat 18 ikävuoteen mennessä tulleet maksamaan suomalaiselle yhteiskunnalle noin 200 000 euroa.

”Koska äänestyskäyttäytymisen perusteella persuksi tunnustautuu noin puoli miljoonaa suomalaista, tämä tarkoittaa, että persut ovat tulleet maksamaan Suomelle vähintään 100 miljardia euroa. Todennäköisesti he aiheuttavat vielä aikuisiällä mittaamattoman paljon lisää kustannuksia yhteiskunnalle”, Raatikainen kirjoittaa Facebookissa.

Raatikainen huomauttaa, että persujen vaatimilla kustannuksilla koko valtionvelka olisi voitu maksaa pois ja että maahanmuuton väitetyt kustannukset, 700 miljoonaa euroa, eivät ole mitään verrattuna perussuomalaisten kustannuksiin.

”Eivätkä persut selvästikään kotoudu suomalaiseen yhteiskuntaan: 2010-luvun Suomi on kansainvälinen tietoyhteiskunta; persut kuitenkin elävän jossain 1950-luvun Suomi-filmien tai Paulig-kahvin ja Elovena-kaurapuuron vanhojen mainosten kuvitelmamaailmassa, jossa elämä on pelkkää heinäntekoja ja tukinuittoa. Kulttuurierot heidän ja meidän normaalien suomalaisten sekä todellisuuskäsitystemme välillä vain ovat liian suuret”, Raatikainen jatkaa.

”Tarkoitushakuisesti rajattu”

Graafinen suunnittelija Juuso Koponen puolestaan kirjoittaa aaltoyliopistolaisten Informaatiomuotoilu-sivustolla, että perussuomalaisten raportin loppusummat perustuvat ”silmänkääntötemppuun”.

Raportin päätelmä perustuu väestörajaukseen, jossa vanhimmat ikäryhmät poistetaan tilastoista. Näin raportti kaunistelee suomalaistaustaisten nettovaikutusta talouteen verrattuna maahanmuuttajiin.

Jos tarkastellaan koko aikuisväestöä vanhimmat mukaan lukien, Suomen kantaväestöllä on raportin omien lukujen mukaan huonompi vaikutus talouteen kuin maahanmuuttajilla.

______________________________________

Yle: Perussuomalaisten maahanmuuttoraporttia syytetään silmänkääntötempuksi

Perussuomalaisten maahanmuuttotutkimuksen toteuttanut Samuli Salminen tyrmää raportin kritiikin; keskeiset tulokset perustuvat ainoastaan työikäisten kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien kustannusten vertailuun.

Perussuomalaisten maahanmuuttoraportin kustannuslaskelmia arvostellaan tarkoitushakuisesti vääristellyksi.

Informaatiomuotoilun ammattilainen Juuso Koponen kirjoittaa informaatiomuotoilu.fi- sivustolla, että yli 70-vuotiaiden rajaaminen pois laskelmista vääristää lopputulosta.

Vanhimmat ikäluokat kun aiheuttavat eniten kuluja julkiselle taloudelle. Kantaväestössä yli 70-vuotiaita on myös moninkertaisesti maahanmuuttajiin verrattuna.

Suomen Perustan raportissa kaunistellaankin roimasti kantaväestön vaikutusta kansantalouteen verrattuna ulkomaalaistaustaisiin, sanoo Koponen.

"Työikäisten ja ei-työikäisten vertailu ei mielekästä"

Maahannmuutot ja Suomen julkinen talous- raportin kirjoittanut projektitutkija Samuli Salminen ei niele esitettyä kritiikkiä.

Salminen painottaa, että hän on vertaillut tutkimuksessaan vain työikäisten aiheuttamia kustannuksia.

– Ei ole mielekästä vertailla työikäisiä ja ei-työikäisiä, vaan ainoastaan työikäisiä keskenään. Kaikki tutkimukseni merkittävimmät ja pääasialliset tulokset on on saatu 20–62-vuotiaista. 7–70-vuotiaiden vertailu oli sellainen kokeilu ja valmistelua elinkaarimallia varten. Tämän henkilön kritiikin mukaan vertailuun voitaisiin ottaa vaikka mielivaltainen joukko 0–50-vuotiaat, joka olisi maahanmuuttajille vielä negatiivisempi kuin tekemäni.

Puolueen ajatuspajan Suomen Perustan ennen pääsiäistä julkaiseman tutkimuksen mukaan maahanmuutto aiheuttaa Suomelle 700 miljoonan vuosikustannukset.

Kantasuomalaisten nettovaikutus julkiselle taloudelle taas oli lähellä nollaa henkeä kohden. Eri kansallisuusryhmien nettovaikutukset laskettiin raportissa vähentämällä heidän tuomastaan taloudellisesta hyödystä aiheutuneet kulut.

Eniten kustannuksia tuli Somaliassa syntyneistä. Saksalaisista Suomen valtio jäi reippaasti plussan puolelle.

"Pysyn omien laskelmien takana"

Informaation muotoiluun erikoistunut graafinen suunnittelija Juuso Koponen esittää myös omia perussuomalaisten lukuihin perustuvia laskelmia, joihin on otettu mukaan koko aikuisväestö.

Koposen tulokset ovat vastakkaisia perussuomalaisten päätelmiin nähden; maahanmuuttajien vaikutus julkiseen talouteen onkin positiivisempi kuin kantasuomalaisten.

Muualta Suomeen muuttaneet aiheuttavat yli 5 800 euron vuosikulut, kantaväestöstä koituu yli 7 000 euroa tappiota vuositasolla.

Samuli Salminen suhtautuu suurella epäilyksellä Koposen laskelmiin, ja pysyy omiensa takana.

– Tässä täytyy muistaa, että minulla on ollut käytössäni laskelmiani varten rekisteriaineisto, jota ei ole ulkopuolisilla henkilöillä. Koposen tekemässä vertailussa on myös se virhe, että hän on ottanut mukaan työikäisiä ja ei-työikäisiä.

______________________________________

Helsingin Uutiset: Dosentti jyrähtää: "Persut maksavat Suomelle 100 miljardia euroa"

Perussuomalaisten vastikään julkaisema tutkimus maahanmuuton kustannuksista on saanut Helsingin yliopiston dosentin Panu Raatikaisen nousemaan räväkästi barrikadeille. Teoreettisen filosofian dosentti Raatikainen laskee, että perussuomalaiset ovat itse aiheuttaneet suomalaiselle yhteiskunnalle miljardien tappiot.

– Tein vastaavalla heidän metodologiallaan tutkimuksen siitä, kuinka paljon persut vähintään maksavat yhteiskunnalle, kertoo Raatikainen Facebook-sivullaan.

– Jokaisen persun terveydenhoito ja koulutus on jo tämän 18 ikävuoteen mennessä tullut maksamaan yhteiskunnalle noin 200 000 euroa.

Summa ei kuitenkaan alkuunkaan riitä Raatikaiselle, sillä hän jatkaa aiheen käsittelyä.

– Koska äänestyskäyttäytymisen perusteella persuksi tunnustautuu noin puoli miljoonaa suomalaista, tämä tarkoittaa, että persut ovat tulleet maksamaan Suomelle vähintään 100 miljardia euroa. Todennäköisesti he aiheuttavat vielä aikuisiällä mittaamattoman paljon lisää kustannuksia yhteiskunnalle, pamauttaa dosentti.

Raatikainen muistuttaa, että jo ensiksi mainitulla summalla Suomi olisi voinut maksaa koko valtionvelan pois.

– Pieniä ovat esimerkiksi maahanmuuton oletetut kustannukset verrattuna siihen loveen, jonka persut valtion kassaan aiheuttavat. Sen maksamme me, siis tavalliset rehelliset veronmaksajat, Raatikainen kepittää.

Hänen mukaansa perussuomalaiset eivät kotoudu suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Nykyajan Suomi on kansainvälinen tietoyhteiskunta, mutta persut kuitenkin elävän jossain 1950-luvun Suomi-filmien tai Paulig-kahvin ja Elovena-kaurapuuron vanhojen mainosten kuvitelmamaailmassa. Siinä maailmassa elämä on pelkkää heinäntekoa ja tukinuittoa.

Raatikainen arvioi, että kulttuurierot persujen ja muiden suomalaisten välillä ovat liian suuret.

– Lähetettäköön persut siis takaisin sinne mistä ovat tulleetkin – peräkammareihin, keskikaljabaareihin, rannoille tai mistä ikinä Kajaanista he ovatkaan tulleet. Ainakaan Arkadianmäelle he eivät todistetusti sopeudu, dosentti päättää kommenttinsa.

Raatikainen on itse Vasemmistoliiton jäsen.