sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Iltalehti: Murhaajaraiskaajan karkotuksesta adressi - Mikään maa ei ota vastaan

Iltalehti: Murhaajaraiskaajan karkotuksesta adressi - Mikään maa ei ota vastaan 26.4.2015

Iltalehden saamien tietojen mukaan mahdollisuutta Abdigadir Osman Husseinin karkottamiseen on selvitelty jo aiemmin, mutta mikään maa ei ole ollut valmis ottamaan häntä vastaan.

Hovioikeus päätti perjantaina vapauttaa elinkautista istuneen murhaajaraiskaajan useiden viranomaisten vastustuksesta huolimatta. Abdigadir Osman Hussein pääsee ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden syyskuussa istuttuaan vankeudessa 19 vuotta ja 6 kuukautta.

Somalitaustainen mies on tullut Suomeen aikoinaan Neuvostoliiton kautta. Kun Hussein vangittiin toistamiseen vuonna 1995 hänellä ei poliisin mukaan ollut Suomen kansalaisuutta, vaan hän oli oleskellut maassa pakolaisstatuksella.

Iltalehden haastatteleman viranomaislähteen mukaan olisi erittäin epätodennäköistä, että mies olisi vankeusaikanaan saanut Suomen kansalaisuuden, mikä olisi luonnollisesti este karkottamiselle.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan paljon lievempiinkin rikoksiin syyllistyneitä on karkotettu Suomesta vankeuden jälkeen.

- Avioliitto on kyllä painava peruste arvioinnissa, mutta myös toistuvuus ja rikoksen laatu vaikuttaa ratkaisuun. Karkottamisiin on päädytty vahvoista perhesiteistä huolimatta.

Adressit.com-sivustolle on perustettu Husseinin karkottamista vaativa adressi. Perjantaina avattu vetoomus on kerännyt sunnuntaipäivään mennessä noin 22 000 allekirjoitusta.

Hussein sai ensimmäisen vankeustuomionsa Suomessa vuonna 1993, jolloin hän raiskasi 13-vuotiaan tytön Tampereella puukolla uhaten.

Miehen vapauduttua syksyllä 1995 kului kaksi kuukautta, kunnes hän murhasi 15-vuotiaan tamperelaistytön veitsellä silpoen. Mies tuomittiin elinkautiseen murhasta.

Kun tuomittu pääsi kesällä 2005 kolmen tunnin vartioimattomalle lomalle, hän iski jälleen. Tällä kertaa uhrina oli 4-vuotias lapsi, jota hän käytti seksuaalisesti törkeästi hyväksi. Oikeus langetti hänelle tästä vuoden ja kolmen kuukauden lisätuomion.