lauantai 24. helmikuuta 2018

Iltalehti: Tällaista keskustelua poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä käytiin - huomautuksen saanut poliisi kuvaili itsemurhayrityksen ”näyttävän niin kelvottomalta”

Iltalehti: Tällaista keskustelua poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä käytiin - huomautuksen saanut poliisi kuvaili itsemurhayrityksen ”näyttävän niin kelvottomalta” 24.2.2018

Iltalehden poliisihallitukselta saamista asiakirjoista selviää, millaisia viestejä poliisit kirjoittivat suljetussa Facebook- ryhmässä.

Poliisihallitus käynnisti poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä selvityksen Long Playn viime kesänä julkaisemien artikkeleiden vuoksi. Long Playn mukaan epävirallisessa ryhmässä käytiin rasistista keskustelua.

Valtakunnansyyttäjänvirasto arvioi, ettei artikkeleiden perusteella ole syytä epäillä rikosta. Poliisihallitus antoi kuitenkin kaikkien poliisilaitosten oikeusyksiköiden tehtäväksi käydä läpi kuvakaappaukset ryhmässä käydystä keskustelusta ja selvittää, onko aineistossa heidän palveluksessaan olevia virkamiehiä ja onko toimenpiteisiin tarvetta ryhtyä.

Iltalehden poliisihallitukselta saamista asiakirjoista ilmenee, millaisiin kirjoituksiin poliisilaitokset kiinnittivät huomiota. Keskustelut liittyivät kuvakaappausten perusteella esimerkiksi turvapaikanhakijatilanteeseen, etniseen profilointiin ja poliisin tehtäviin esimerkiksi ulkomaalaisvalvonnassa.

Vakava huomautus

Pohjanmaan poliisilaitos antoi vakavan kirjallisen huomautuksen poliisille kommentista liittyen Helsingin rautatiellä tapahtuneeseen turvapaikanhakijan itsemurhayritykseen. Yksi kommentoija kirjoitti "Edes tota ne ei osaa...", johon huomauksen saanut poliisi vastasi:

- Joo kyllä toi niin kelvottomalta yritykseltä näytti, että en ihan usko, että olisi loppuun asti mennyt.

Toinen Pohjanmaan poliisilaitoksen poliisi puolestaan joutui työnjohdolliseen puhutteluun kirjoitettuaan ryhmässä:

- En ole ikinä nähnyt valkoista ihmistä!!! Kertokaa lisää siitä jos tiedätte… Missä menee vaalean ja tumman ruskean sävyn ero, ja miten se ero pitäisi tulkita? Entä ne jotka ovat niin mustia että ovat melkein sinisiä? Mihin kategoriaan ne laitetaan?

Kolme muuta työnjohdollista keskustelua käytiin Helsingin poliisilaitoksella. Poliisilaitos katsoi, että tapauksissa kyse on ollut "ilman suurempaa harkintaa tehdyistä epäonnistuneista sanavalinnoista, joita on tulkittu toisin kuin kirjoittajat ovat tarkoittaneet." Työnjohdolliset keskustelut katsottiin riittäväksi toimenpiteeksi asiassa.

"Ei voida pitää sopivana"

Itä-Suomen poliisilaitos laittoi vireille virkamiesoikeudellisen menettelyn mahdollisen kirjallisen varoituksen antamiseksi poliisille, joka kirjoitti: "Stadin revityimmällä lakulla on keulinu jo aiemminkin. Liekö Megadethkin rasistibändi."

Poliisi viittasi James Nikanderin eli artistinimeltään Mustan Barbaarin äitiä ja siskoa koskevaan tapaukseen, jossa he kieltäytyivät näyttämästä passejaan poliisille. Nikanderin mukaan poliisi oli toiminut röyhkeästi laittaessaan perheenjäsenensä rautoihin. Lopulta Nikanderin äiti ja sisko tuomittiin sakkoihin virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Ryhmässä Nikanderia "Stadin revityimmäksi lakuksi" kutsunut poliisi perusteli käyttämäänsä ilmaisua sillä, että kyseessä on Nikanderin itsensä käyttämä lempinimi itsestään.

Vaikka poliisilaitos katsoi kirjallisen ohjauksen olevan riittävä toimenpide, poliisilaitos ei pitänyt kirjoitusta asiallisena. Poliisilaitos toteaa, että kirjoituksessa käytetty laku-sana viittaa Nikanderin ihonväriin.

- Vaikka Nikander käyttää itsestään tätä ilmaisua, niin kyseisen ilmaisun käyttämistä ei lähtökohtaisesti voida pitää sopivana virkamiehelle eikä etenkään poliisimiehelle.

Rajoitettu sananvapaus

Itä-Suomen poliisilaitos kehotti kyseistä poliisia kiinnittämään huomiota poliisin sananvapautta koskeviin rajoituksiin. Vaikka virkamiehet voivat osallistua julkiseen keskusteluun ja esittää vapaa-ajallaan mielipiteitään, poliisin käyttäytymisvelvoite rajoittaa tätä oikeutta.

- Poliisimiehen epäasianmukainen käytös vapaa-ajallaan voi vaarantaa luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitamiseen, kuten poliisimiehen asiallisuuteen ja puolueettomuuteen sekä yhdenvertaisuuteen, Itä-Suomen poliisilaitos muistutti.

Poliisilaitos myös huomautti, että vaikka kirjoitus oli julkaistu suljetussa Facebook-ryhmässä, ryhmän jäsenten suuren lukumäärän vuoksi kirjoitusten voitiin katsoa tosiasiallisesti päätyvän laajaan julkisuuteen. Ryhmässä oli 2800 jäsentä, mutta kaikki jäsenet eivät olleet poliisin palveluksessa. Mukana oli esimerkiksi eläkkeelle jääneitä poliiseja.

Valtaosasta ei huomautuksia

James Nikanderin tapaus puhutti poliisien ryhmässä paljon, mutta monesta kommentista ei seurannut jatkotoimenpiteitä. Esimerkiksi alla olevat poliisien kirjoittamat kommentit eivät antaneet Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen mukaan aihetta enempiin toimenpiteisiin. Henkilöstöä oli jo tiedotettu poliisin toiminnasta sosiaalisessa mediassa.

- James pelaa itselleen paikkaa eduskuntaan...? Ensin ilmoitus miten organic vegaani, joka syö vain Himalajan vuorten kasviksia, joiden keräyksessä ei ole pahoinpidelty edes kärpäsiä. Sitten rasismikortti pikkuhiljaa esiin loppua kohden voimistaen sanomaa ja ajoitus aika täydellinen nyt.. Vielä kun ilmoittaa olevansa homo vaikka vaan vähän ja kokeilumielessä, niin vasemmiston kaikki äänet ovat taattuja vaaleissa..

- Juu ja jos lääketieteellisesti pystyy vielä todistamaan, että on vain vähän raskaana, saattaa saada ääneni... menemään vielä suuremmalla varmuudella jollekin toiselle! toinen poliisi kommentoi.

Tunnistaminen vaikeaa

Oulun poliisilaitos löysi kuvakaappauksista yhden epäasiallisen kommentin, mutta siihen ei nähty tarvetta puuttua, koska kyseinen virkamies ei ollut poliisihallinnon palveluksessa kirjoittaessaan viestin vuonna 2016. Poliisilaitos katsoi, että myös kahden muun oululaisen virkamiehen kommentit "sisälsivät sinänsä värikästäkin kielenkäyttöä", mutta eivät johtaneet jatkotoimiin.

Keskusrikospoliisi huomautti, että keskustelijoiden tunnistamista vaikeutti se, että osassa kuvakaappauksista keskustelijoiden nimet oli jätetty esiin ja osassa ne oli peitetty. Hämeen poliisilaitos puolestaan totesi, että henkilöiden tunnistamisen aineistosta teki hankalaksi se, että Facebookissa on mahdollista esiintyä myös tekaistulla nimellä tai nimimerkillä.