tiistai 27. helmikuuta 2018

Iltalehti: Irakilaisvanhempia ja seitsemää tytärtä uhkaa käännytys Suomesta - pelkäävät joutuvansa surmatuiksi

Iltalehti: Irakilaisvanhempia ja seitsemää tytärtä uhkaa käännytys Suomesta - pelkäävät joutuvansa surmatuiksi 27.2.2018
(alkuperäinen otsikko: "Irakilaisvanhempia ja seitsemää tytärtä uhkaa lähetys kuolemaan - kolme nuorinta Suomessa syntyneitä")
Hbl, pääkirjoitus: Sju Snövitar och en småväxt moral
Iltalehti: Loviisan kaupunki tukee karkotusuhan alla olevaa 7-lapsista irakilaisperhettä
MTV: Seitsenlapsinen irakilaisperhe aiotaan karkottaa Suomesta – Loviisa järjestää mielenilmauksen perheen puolesta
Svenska Yle: Lovisaflickorna är livrädda - så här svarar Migrationsverket


Svenska Yle: Timo Raivio jobbar mot klockan för att stoppa utvisning av irakisk familj i Lovisa: ”Sju unga flickor kan skickas mot döden i Irak” 26.2.2018

Loviisassa asuvaa irakilaisperhettä uhkaa käännytys kotimaahan, jossa he pelkäävät tulevansa surmatuiksi.

Perhettä auttava Timo Raivio kertoo, että perheellä on armonaikaa perjantaihin. Tuolloin päättyy valitusaika Maahanmuuttoviraston päätöksestä, jonka mukaan perheen pitää poistua Schengen-alueelta.

Perhe on asunut Loviisassa puolitoista vuotta odottaen turvapaikkaa. Tänä aikana perheeseen on syntynyt kolme tytärtä lisää. Ensin syntyi Finland, joka sai vielä pikkusiskot. Kaksoset Maryam ja Rim ovat vuoden ikäisiä.

- Finland istuu kanssani ja katsotaan piirrettyjä. Alakerrassa on tulkki perheen kanssa käymässä läpi Migrin järisyttävää päätöstä, joka on ihan sairas. Ulkopuolisia se oksettaa.

Isä ei suostunut asekuskiksi

Perheen isä oli Irakin Basrassa ambulanssikuski. Perhe on uskoltaan shiiamuslimeita.

- Siellä on paljon näitä puolisotilaallisia terrorijärjestöjä, shiiamilitioita. Perheen isän pomo vaati, että hänen pitää kuljettaa ambulanssissa aseita sunnialueelle, että sunneja voidaan tappaa huomaamattomasti. Hän ei suostunut tähän. Hänet on katsottu petturiksi, hän on saanut kuolemantuomion ja karannut sitten Turkkiin.

Muu perhe pakeni Bagdadiin, josta heidät löydettiin.

- Heitä uhattiin, että jos isä ei tule takaisin, lapsia alkaa kuolla.

Perheen 11-vuotias tytär löydettiin jo. Moottoripyörämiehet yrittivät kaapata hänet, mutta naapurit pelastivat tytön viimetingassa. Tytär kärsii edelleen traumoista, eikä uskalla liikkua Loviisassa yksin.

- Hän ei ole saanut Suomessa mitään traumaterapiaa.

"Päätökset virheellisiä"

Perhe on nyt saanut siis neljä kielteistä päätöstä.

Hakemus Maahanmuuttovirastolle, valitus hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen hylättiin kaikki.

Raivion mukaan Migri on tehnyt useita virheitä tapausta käsitellessään.

- Päätös on tehty perustuen vääriin asioihin ja virheitä on kieltäydytty korjaamasta.

Muun muassa epäpätevät tulkit ovat Raivion mukaan vaikuttaneet niin, että perheen oikeusturva ei toteudu.

- Ensimmäinen tulkki on tehnyt tulkkausta Google Translatella. Se oli aivan hirveää. Heillä on ollut surkeita asianajajia, jotka eivät muita keikkoja saa. Virheiden pohjalta perhettä ollaan nyt palauttamassa kuolemaan. Tämä on tosi järkyttävää.

Maahanmuuttovirasto ei kommentoi yksittäisten turvapaikanhakijoiden asiaa. Raivio ei kerro perheen vanhempien nimiä näiden turvallisuuden suojelemiseksi. Kertomuksen oikeellisuutta ei ole voitu varmistaa muista lähteistä.

Perhe ja Raivio ovat sitä mieltä, että lapsilla ei ole Irakin kansalaisuutta. Maahanmuuttoviraston mukaan kansalaisuus siirtyy.

- Kansalaisuus määrittyy sen maan kansalaisuuslain perusteella. Meidän tietojemme mukaan Irak siirtyy äidiltä tai isältä suoraan syntymässä. Suomessa ei kansalaisuudettomia lapsia synny. Jos ei saa vanhempien perusteella kansalaisuutta, ei tiedetä tai kansalaisuus on epäselvä, se tutkitaan ja siitä tehdään erillinen päätös. Sitten voi saada Suomen kansalaisuuden, kunnes selviää vanhempien kansalaisuus. Suomen kansalaisia ei käännytetä, sanoo Ulla Vainikka, tulosaluejohtaja Maahanmuuttovirastosta.