tiistai 20. helmikuuta 2018

Iltalehti: Poliisi Irakiin pakkopalautettavasta turvapaikanhakijasta: ”Ei pitäisi olla yllätys, jos tulee kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä”

Iltalehti: Poliisi Irakiin pakkopalautettavasta turvapaikanhakijasta: ”Ei pitäisi olla yllätys, jos tulee kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä” 20.2.2018
Iltalehti: Turvapaikanhakija pakkopalautetaan Irakiin - kirkkoherran mukaan miehellä ei ole mahdollisuutta selvitä hengissä avioliiton ulkopuolisen suhteen vuoksi

Irakilainen turvapaikanhakija palautetaan tänään kotimaahansa. Hän sai viimeisen kielteisen turvapaikkapäätöksen viisi päivää sitten. Miehellä piti olla kolmen viikon valitusoikeus.

Vuonna 2014 Suomeen tullut irakilaismies palautetaan tänään tiistaina kotimaahansa kello 11.30. Mies sai alun perin kielteisen turvapaikkapäätöksen viime kesänä. Maahanmuuttovirasto antoi miehelle viimeisimmän kielteisen päätöksen viime viikon torstaina.

Mies otettiin yllättäen säilöön maanantaina hänen ilmoittauduttuaan Pasilan poliisilaitokselle. Samalla hän sai kuulla karkotuspäätöksestä. Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherran Kari Kanalan mukaan miehellä piti olla kolme viikkoa aikaa valittaa kielteisestä päätöksestä.

Kanalan mukaan mieheen kohdistuu kotimaassaan kunniaväkivallan uhka, sillä hänellä on ollut avioliiton ulkopuolinen suhde korkeavaltaisen henkilön tyttären kanssa. Kanalan mukaan miehellä ei ole mahdollisuutta selvitä hengissä.

Helsingin poliisin komisario Pekka Kallio kertoo Iltalehdelle, ettei poliisi voi kommentoida yksittäisiä säilöönotto- tai palautustapauksia. Yleisellä tasolla hän kertoo, että säilöönoton perusteet löytyvät ulkomaalaislaista pykälistä 117 ja 121. Kallion mukaan molemmat edellytykset täyttyvät.

Karkottamiseen Kallio kommentoi myös yleisellä tasolla, että poliisi ei ole hänen muistinsa mukaan palauttanut yhtään turvapaikanhakijaa yhden kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

- Yleensä kyse on tapauksista, että on haettu yhden kerran turvapaikkaa. Sitten siitä käydään valituskierrosläpi hallinto-oikeudessa. Sieltä tulee kielteinen päätös. Sitten haetaan toisen kerran turvapaikkaa ja tulee kielteinen päätös. Siitä valitetaan ja vasta sitten aletaan puhumaan tällaisesta palautuksesta, Kallio sanoo.

Pitkä prosessi

Mikäli turvapaikanhakijaa on ryhdytty käännyttämään yhden kielteisen päätöksen jälkeen, niin henkilö on Kallion mukaan esittänyt toisen turvapaikkahakemuksen. Tällöin prosessi keskeytyy. Tämän vuoksi poliisi odottaa Kallion mukaan useamman päätöksen verran ennen kuin henkilöä ryhdytään käännyttämään.

- Minun mielestä ei pitäisi olla kenelläkään siinä prosessissa yllätys, jos tulee kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä siinä prosessissa, joiden lainmukaisuudet on tutkittu hallinto- ja ehkä jopa korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Sitten jos katsotaan ulkomaalaislain pykälää missä sanotaan että jos henkilöllä ei ole maassaolon edellytyksiä, poliisin on ryhdyttävä toimenpiteisiin, hän jatkaa.

Tällaisissa tapauksissa poliisi varmistaa päätöksen lainmukaisuuden ja täytäntöönpanokelpoisuuden.

Suomi palautti viime vuonna Irakiin turvapaikanhakijan, joka kuoli kotimaassaan ampumavälikohtauksessa.