torstai 8. helmikuuta 2018

HS: Insinööri halusi rukoilla perjantaisin, kaupunki perui jo sovitun työpaikan – Poliisi epäilee Helsinkiä uskontoon liittyvästä työsyrjinnästä

Helsingin Sanomat: Insinööri halusi rukoilla perjantaisin, kaupunki perui jo sovitun työpaikan – Poliisi epäilee Helsinkiä uskontoon liittyvästä työsyrjinnästä 8.2.2018

Epäily uskonnon perusteella syrjimisestä on siirtymässä poliisilta syyteharkintaan.

HELSINKILÄISILLE asuntoja tuottavan kaupungin viraston johtoa epäillään työsyrjinnästä. Helsingin poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan epäillystä väärinkäytöksestä. Epäily on siirtymässä syyteharkintaan.

Runsas vuosi sitten suomalainen insinööri tuli valituksi Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimistoon (ATT) projekti-insinööriksi. Työsopimusta allekirjoitettaessa muslimi kertoi halustaan rukoilla perjantaisin puolen tunnin ajan kello 12:n ja 13:n välisenä aikana.

Virastossa oli liukuva työaika, ja insinööri kertoi rukoilevansa omalla ajallaan.

Joitakin viikkoja myöhemmin Helsingin kaupunki kuitenkin ilmoitti, ettei insinööriä palkattaisikaan tehtävään.

POLIISI on tutkinut, onko työnantaja syyllistynyt työsyrjintään, joka liittyy uskonnon harjoittamiseen.

”Muslimien uskontoon kuuluu rukoilla tiettynä aikana, ja on liittynyt tähän, miksi työntekijää ei ole palkattu”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Petri Rainiala Helsingin poliisista.

EPÄILYN kaltainen työsyrjintä ei ole kaupungin henkilöstöpolitiikan mukaista. Näin arvioi kaupungininsinööri Jaakko Stauffer, jonka alaisuuteen ATT nykyisin kuuluu.

Tapahtumien aikaan Stauffer ei vielä johtanut ATT:tä, mutta hän vahvistaa, että insinöörin palkkauksen aikainen johtava virkamies ja muita työntekijöitä on ollut tapauksesta poliisin kuultavina.

”Meillä ei hyväksytä työsyrjintää, mutta tämä on vasta epäily ja aikanaan selviää, onko ollut työsyrjintää”, Stauffer sanoo.

Syyttäjän ja mahdollisesti oikeusistuimen tehtäväksi jää Rainialan mukaan ratkaista, ketkä Asuntotuotantotoimistossa ovat olleet osallisia työsyrjintäepäilyyn johtaneissa tapahtumissa.

”Tämä rikosepäily liittyy ATT:n toimintaan ja rekrytointiin”, Rainiala sanoo.

VIIME kesänä myös Etelä-Suomen aluehallintovirasto jätti tarkastuskertomuksen, jonka mukaan kaupunki syrji välillisesti työnhakijaa tämän uskonnon vuoksi. Tapaus tuli Staufferin mukaan käsittelyyn työsuojeluvaltuutetun otettua sen esiin.