lauantai 3. maaliskuuta 2018

Iltalehti: Loviisan tyttöjen käännytys keskeytetään - irakilaisperheelle sataa tukea netissä

Iltalehti: Loviisan tyttöjen käännytys keskeytetään - irakilaisperheelle sataa tukea netissä 3.3.2018
Iltalehti: Loviisa puolustaa tyttöjään: Sadat kokoontuivat torille protestoimaan irakilaisperheen karkotusta - 11-vuotias Zahra: ”Tuntuu hyvältä”
MTV: Irakilaisperheen käännytyspäätös toi sadat mielenosoittajat torille Loviisassa: "Pieni kaupunki, suuri sydän"
MTV: Kuvat: Sadat osoittavat mieltä karkotuspäätöksen saaneen irakilaisperheen puolesta

Loviisassa asuvan seitsenlapsisen irakilaisperheen karkotuspäätös on keskeytetty. Päätöksen teki Helsingin hallinto-oikeus. Sen seurauksena äidin, isän ja seitsemän tytön välitön maasta poistaminen ei ole mahdollista.

- Karkotuspäätös on keskeytetty ja on voimassa siihen asti, kunnes oikeus on antanut asiassa päätöksen. Karkotuspäätöksestä on valitettu ja oikeus tutkii sitä. Sinä aikana on mahdollisuus toimittaa lisäselvityksiä ja toivottavasti oikeus järjestää siitä suullisen kuulemisen. Nythän tilanne pysyy stabiilina siihen asti kunnes oikeus tekee päätöksen, kuvailee perheen tukihenkilö Timo Raivio.

Perhe on pyytänyt suullista käsittelyä, jotta he voivat esittää oman versionsa kokemuksistaan.

- Haluamme oikeuden selvittävän, ovatko kerrotut tarinat olleet totta ja onko lapsen etua otettu huomioon. Nyt perheellä on ensimmäistä kertaa pakolaisasioihin erikoistunut asianajaja. Vaaditaan sitä, että lapsen etu pitää aidosti selvittää. Sitä ei ole tehty. Perheen tarina on kerrottu, siinä on virheitä ja niitä ei ole saatu korjata. Monta asiaa olisi pitänyt tehdä toisin.

Perheen puolesta pidetään mielenilmaus Loviisan torilla kello 14-16. Tapahtuman suosio on yllättänyt Raivion. Puhujia on tulossa enemmän kuin hän osasi odottaa.

Tukea sataa

Perheelle sataa tukea sosiaalisen median ryhmässä, joka heitä varten on perustettu.

- Olen saanut yhden negatiivisen palautteen. Niin paljon tulee positiivista palautetta sinne seinälle, että en pysty lukemaan niitä. Silmät kosteina olen niitä lukenut aina ennen seuraavaa palaveria.

Muutama trolli on pyrkinyt keskustelua hämmentämään ja viemään sivu-urille.

- Trollitkin ovat olleet aika kilttejä.

Raivio kertoo auttaneensa pakolaisia puolisen vuotta ja kyseistä turvapaikanhakijaperhettä kolmisen kuukautta. Perheen kielteiset turvapaikkapäätökset ovat edelleen voimassa, äiti on vakavasti sairas ja tulevaisuus edelleen epävarma.

- Olen aina ihmisten puolella, jotka ovat heikommassa asemassa. Näen että he ovat tosissaan ja pelkäävät kuolemaa. En voi olla auttamatta. Se on varmaan joku suojeluvaisto, joka on ihmisellä toista kohtaan.

Päätöksestä kertoi ensin Loviisan Sanomat.