tiistai 6. maaliskuuta 2018

Uusimaa: Sisäministeri Mykkänen: "Ministeriö käy Migrin kanssa asiat läpi ja ulkopuolistakin selvittäjää käytetään tarvittaessa"

Uusimaa: Sisäministeri Mykkänen: "Ministeriö käy Migrin kanssa asiat läpi ja ulkopuolistakin selvittäjää käytetään tarvittaessa" 6.3.2018

Maahanmuuttoasioista vastaava sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei näe tässä vaiheessa tarvetta asettaa riippumatonta selvityshenkilöä käymään läpi Maahanmuuttoviraston eli Migrin turvapaikkaprosesseja. Tätä ovat vaatineet useat opposition kansanedustajat, ja vaatimus kuultiin myös Loviisassa lauantaina järjestetyssä mielenosoituksessa.

– Ministeriössä arvioimme koko ajan Migrin kykyä havaita henkilöiden turvallisuutta uhkaavat tekijät. Käymme asioita parhaillaan läpi, ja tarvittaessa käytämme myös ulkopuolisia selvittäjiä, Mykkänen sanoo Uusimaalle.

Ministerin mukaan lainsäädäntö on kuitenkin yksiselitteinen eikä Suomesta tällä hetkellä palauteta turvapaikanhakijoita sotaa käyviin maihin, kuten esimerkiksi Syyriaan.

– On myös alueita Irakissa ja Afganistanissa, jonne ei palauteta, Mykkänen sanoo.

Viime viikolla laajalti huomiota herätti yhdeksänhenkisen, Loviisassa asuvan irakilaisperheen karkotus, jonka hallinto-oikeus kuitenkin keskeytti perjantaina toistaiseksi. Perheen asioiden hoidossa ilmenneiden ongelmien seurauksena heräsi kysymys toteutuuko turvapaikanhakijoiden oikeusturva Suomessa tällä hetkellä? Samankaltaisia tapauksia on tullut esille muitakin eri puolilla Suomea.

Ministeri Mykkänen sanoo, ettei ota asiaan tässä vaiheessa kantaa, mutta kertoo, että oikeusministeriössä ollaan käynnistämässä selvitystä, jossa selvitetään onko oikeusavun saaminen liian vähäistä.

– Selvityksen jälkeen voimme tehdä muutoksia asiaan, Mykkänen toteaa.

Hän ei kuitenkaan katso, että palautukset Irakiin tai Afganistaniin pitäisi keskeyttää selvityksen ajaksi tai, että kyseisten lähtömaiden turvallisuustilanteita olisi syytä tässä vaiheessa päivittää.

– Sellaiseen ei ole edellytyksiä tässä vaiheessa, ministeri huomauttaa.

Loviisan perheen tapauksessa esiin tulleeseen tulkkausongelmaan Mykkänen sanoo, että ministeriö on kiinnittänyt huomiota siihen miten tulkkauspalveluiden laatu turvataan, ja asia tullaan huomioimaan tulevissa tulkkauspalveluiden hankinnoissa.

Viime viikolla muun muassa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila totesi, että tällä hetkellä hallinto-oikeuksista palautuu Migrin päätöksiä uudelleen käsittelyyn huomattava osa (UM 2.3.). Ministeri Mykkäsen mukaan se ei kuitenkaan tarkoita, että Migrin taholta kyse olisi laiminlyönneistä.

– Sellaista arviota neutraalilta taholta en ole vielä nähnyt.

Mykkäsen mukaan Migrin tavoite on, että laintulkinta- ja menettelytapavirheiden takia palautuisi alle viisi prosenttia päätöksistä. Viime vuonna päätöksistä palautui näillä perusteilla noin neljä prosenttia.

– Suurin osa Migriin palautuvista tapauksista perustuu siihen, että hakija tuo uuden seikan esille, jonka takia asia palautuu uudelleen käsiteltäväksi.

Mykkänen kertoo, että turvapaikanhakijoiden tietämystä oikeuksistaan ja turvapaikanhakuprosessista tehostetaan Migrin toimesta lisäämällä tiedotusta vastaanottokeskuksissa.