keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Helsingin Uutiset: Ulkomaalaisten syntyvyys vain hieman suomalaisia suurempaa

Helsingin Uutiset: Ulkomaalaisten syntyvyys vain hieman suomalaisia suurempaa 12.6.2013

Suomessa asuvien maahanmuuttajanaisten hedelmällisyys on vain hieman suurempi kuin suomalaisnaisilla keskimäärin. Tilastokeskuksen tuoreen selvityksen mukaan suomalaisnaisten hedelmällisyysluku vuosina 2007–2011 oli 1,84. Ulkomaalaistaustaisilla vastaava luku oli 2,09.

Luvut antavat uutta suuntaa keskustelulle, jossa on aika ajoin väitetty, että maahanmuuttajien korkean syntyvyyden takia kantaväestön osuus kutistuisi Suomessa merkittävästi. Paljon suurempi merkitys on maahanmuutolla, jonka on arvioitu kasvavan etenkin kasvukeskuksissa.

Ulkomaalaistaustaisia ihmisiä on Suomessa laskentatavasta riippuen noin neljännesmiljoona.

Vieraskieliset ovat keskimäärin suomalaisia nuorempia, mikä näkyy myös hedelmällisyysiässä olevien naisten määrissä. Ulkomaalaistaustaisista naisista noin kaksi kolmesta on hedelmällisyysikäisiä, kun suomalaistaustaisista naisista hedelmällisyysiässä on alle puolet.

Tilastokeskuksen mukaan ulkomaalaistaustaiset naiset synnyttivät 7,1 prosenttia kaikista Suomessa vuosina 2007–2011 syntyneistä lapsista.

Suhteellisesti eniten lapsia synnyttivät somalitaustaiset naiset, joista 10 prosenttia sai lapsen vuonna 2011. Suomalaisnaisista lapsen sai samana vuonna reilut 5 prosenttia, venäläisistä hieman alle 5 prosenttia ja thaimaalaisnaisista vajaat 6 prosenttia.

Somalinaisten synnyttämien lasten määrää laskee kuitenkin se, että naisten osuus somalien väestöryhmästä on vain 47 prosenttia. Thaimaalaistaustaisista Suomessa asuvista ihmisistä naisia on puolestaan jopa 85 prosenttia.

Selvityksestä käy ilmi myös, että ulkomaalaistaustaiset tulevat äideiksi nuorempina kuin suomalaiset. Erot synnyttäjien keski-iässä eivät ole kuitenkaan merkittäviä.

Vuosina 2007–2011 suomalaisnaisten synnyttäjien keski-ikä 30,1 vuotta, kun ulkomaalaistaustaisille se oli 30 vuotta vuotta.

Alhaisin keski-ikä – 29,4 vuotta – oli somalialaistaustaisilla naisilla. Venäläistaustaisten synnyttäjien keski-ikä oli 30,2 vuotta ja thaimaalaistaustaisilla 30,9 vuotta.

Selvä enemmistö ulkomaalaistaustaisista naisista – 76,1 prosenttia – oli synnyttäessään naimisissa. Suomalaissynnyttäjistä avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa oli vain 58 prosenttia.