perjantai 9. maaliskuuta 2018

Iltalehti: Turvapaikanhakijoiden oikeusapua varten käynnistyy rahankeräyskampanja - tukijoiden joukossa Antti Rinne ja Piia-Noora Kauppi

Iltalehti: Turvapaikanhakijoiden oikeusapua varten käynnistyy rahankeräyskampanja - tukijoiden joukossa Antti Rinne ja Piia-Noora Kauppi 9.3.2018
Pakolaisneuvonta: Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä – vai ovatko?

Pakolaisneuvonta ry aloittaa perjantaina 9.3. #sokeaoikeus-nimisen varainkeruukampanjan, jonka tavoitteena on turvata yhdistyksen edellytykset avustaa turvapaikanhakijoita. Kyseessä on sosiaalisen median kampanja.

Pakolaisneuvonta kertoo tiedotteessaan, että viime aikoina julkisessa keskustelussa on herännyt huoli siitä, onko turvapaikanhakijoiden oikeusturva vaarantunut Suomessa.

- Syyskuussa 2016 tehdyillä turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa rajoittavilla, erityisesti valitusaikoihin ja oikeusapuun kohdistuvilla säädösmuutoksilla asetettiin turvapaikanhakijat eriarvoiseen asemaan kaikkiin muihin Suomessa oleviin ihmisiin verrattuna, järjestö sanoo tiedotteessaan.

Korostunut tarve

Pakolaisneuvonta ry:n mukaan turvapaikanhakijoiden tarve oikeusapuun on korostunut, sillä he joutuvat toimimaan itselleen vieraassa oikeuskulttuurissa. Asiantuntevalla oikeusavulla varmistetaan kansainvälisissä sopimuksissa määritellyn ehdottoman palautuskiellon noudattaminen eli se, ettei ketään palauteta alueille, jossa he voisivat olla vaarassa joutua vainon, kidutuksen, kuolemanrangaistuksen tai muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

- Oikeudenmukainen oikeuskäsittely ei toteudu ilman riittävää oikeusapua. Riittävä oikeusapu taas ei toteudu ilman resursseja. Oikeusapua koskevat säädösmuutokset ovat leikanneet turvapaikkamenettelystä maksettavia oikeusapupalkkoita. Tästä johtuvan resurssipulan takia oikeuden toteutuminen on nyt vaarassa.

Kampanjassa on mukana tunnettuja suomalaisia juristeja, kuten Pentti Arajärvi, Terttu Utriainen, Piia-Noora Kauppi, Antti Rinne, Kari Häkämies ja Anna-Maja Henriksson.