tiistai 9. lokakuuta 2018

Iltalehti: Lakiesitys etenee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksiin tulossa tiukennuksia - ”Haluamme estää väärinkäytöksiä”

Iltalehti: Lakiesitys etenee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksiin tulossa tiukennuksia - ”Haluamme estää väärinkäytöksiä” 9.10.2018
Sisäministeriön tiedote

Turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten käsittelyä halutaan muuttaa.

Hallituksen esitysluonnos lähti lausuntokierrokselle 8. lokakuuta.

– Haluamme estää uusintahakemusten väärinkäytöksiä ja keskittää resursseja ensimmäisten hakemusten käsittelyyn, sisäministeri Kai Mykkänen toteaa.

Uusintahakemuksella tarkoitetaan kansainvälistä suojelua koskevaa hakemusta, jonka ulkomaalainen tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen Maahanmuuttovirastolta tai hallintotuomioistuimelta aiemmin tekemäänsä hakemukseen.

– Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksien käsittelyä pyritään tehostamaan tarkentamalla uusintahakemusten tutkittavaksi ottamisen edellytyksiä. Hakijan on myös pystyttävä esittämään perustellut syyt sille, miksi hän ei ole esittänyt uusintahakemuksen yhteydessä ilmoittamiaan perusteita aikaisemmin, hankkeen valmistelusta vastaava johtava asiantuntija Kukka Krüger kertoo.

Turvapaikkaprosessin ja hakijan kannalta on erityisen tärkeää, että hakiessaan uudestaan kansainvälistä suojelua henkilö tuo mahdolliset uudet hakemusperusteet esiin jo hakemusta jättäessään. Jos hakija ei ole uusintahakemuksessaan esittänyt uusia asian ratkaisuun vaikuttavia perusteita, hakemusta ei tutkita sisällöllisesti vaan se jätetään ulkomaalaislain nojalla tutkimatta. Tällöin ei myöskään ole perusteita henkilön maassa oleskelulle.

Myös ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen nojalla annettu käännyttämispäätös voitaisiin laittaa täytäntöön uusintahakemuksesta huolimatta, jos uusintahakemus on tehty vain palautuksen estämiseksi tai viivyttämiseksi.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan uusintahakemusten määrä on vuosien 2017 ja 2018 aikana kasvanut voimakkaasti. Useat hakijat ovat jättäneet jo monia uusintahakemuksia. Uusintahakemuksia on noin puolet kaikista Suomessa jätetyistä kansainvälistä suojelua koskevista hakemuksista.

Myös perheenyhdistämisen säännöksiä täsmennetään niin, että alaikäisenä hakemuksen jättänyt turvapaikanhakija voi saada vanhempansa Suomeen, vaikka hän olisi täyttänyt 18 vuotta hakemusprosessin aikana.