sunnuntai 28. lokakuuta 2018

MTV: Suomen vankiloissa on yli 40 radikalisoitunutta vankia, kymmenkunta heistä on uhka yhteiskunnalle: "On arvioitu, että he voivat aiheuttaa terrori-iskun"

MTV: Suomen vankiloissa on yli 40 radikalisoitunutta vankia, kymmenkunta heistä on uhka yhteiskunnalle: "On arvioitu, että he voivat aiheuttaa terrori-iskun" 28.10.2018

Suomen vankiloissa on tällä hetkellä yli 40 radikalisoitunutta vankia. Heidän lisäkseen 25 radikalisoitunutta henkilöä on ehdonalaisvalvonnassa, eli he ovat jo vapautuneet vankilasta.

Näistä yli 60 ihmisestä noin kymmenen on sellaisia, joiden on arveltu voivan aiheuttaa myös uhkaa yhteiskunnassa.

– On arvioitu, että he voivat esimerkiksi aiheuttaa terrori-iskun. Tai he voivat jatkaa ideologiansa jakamista muille, ja joku muu saattaa olla se, joka tekee iskun. Nämä ihmiset ovat sellaisia, joiden voidaan ajatella olevan oikeasti uhka, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuuspäällikkö Juha Eriksson Etelä-Suomen rikosseuraamusalueelta.

Vartijoilla tärkeä rooli
Rikosseuraamuslaitoksessa aloitettiin kaksi vuotta sitten projekti, jossa ryhdyttiin kiinnittämään huomiota ja tunnistamaan radikalisoituneita vankeja.

Heidän joukossaan on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia.

Radikalisoituneita henkilöitä voi olla vaikea tunnistaa. Tunnistamisessa auttaa päivittäinen työ vankien kanssa. Vartijat ovat tässä tärkeässä asemassa.

– Henkilöistä tehdään riskiarviointia koko ajan. Kun heidän ajatuksistaan saadaan tietoa, heidät opitaan myös tuntemaan paremmin. Välillä heidän ideologiastaan saadaan tietoa muualta, joskus vanki kertoo itse ajatuksistaan, Eriksson kertoo.

Ei vakavia väkivaltatapauksia
Henkilöiden käyttäytymisestä ja erityisesti muutoksissa siinä voidaan päätellä myös vangin radikalisoitumista.

Yleensä radikalisoituneet vangit ovat samoilla osastoilla kuin muutkin vangit, mutta tarvittaessa heidät eristetään muista.

– Toistensa kanssa he voivat olla ongelmissa, jos he haluavat saada muita kannattamaan omaa ideologiaansa. Jonkun verran on tiedossa väkivaltatapauksia, joita on ollut, kun henkilö on esimerkiksi kääntynyt kristinuskoon ja toinen radikalisoitunut ei ole sitä hyväksynyt. Mutta mitään vakavaa väkivaltaa ei ole heidän takiaan tapahtunut, Eriksson kertoo.