keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Yle: Akava väläyttää: Kouluttamattomille maahanmuuttajille voisi maksaa pienempää palkkaa, jotta he pääsisivät töihin

Yle: Akava väläyttää: Kouluttamattomille maahanmuuttajille voisi maksaa pienempää palkkaa, jotta he pääsisivät töihin 24.10.2018

STTK:lle ei käy Akavan ja talousnobelisti Bengt Holmströmin ajatus maksaa kouluttamattomille maahanmuuttajille muita pienempää palkkaa.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder hahmottelee kouluttamattomille maahanmuuttajille mallia, joka auttaisi heitä nykyistä paremmin työhön.

– Pitää katsoa totuutta silmiin, Fjäder sanoo.

– Jos halutaan kotouttaa maahanmuuttajat ja pakolaiset, joilla ei ole esimerkiksi ammatillista koulutusta, niin kyllä työehtosopimusten pitää joustaa.

Korkeakoulutettujen työntekijöiden keskusjärjestö Akava väläyttää siis mahdollisuutta maksaa kouluttamattomille maahanmuuttajille muita pienempää palkkaa.

Fjäder viittaa ruotsalaiseen keskusteluun, jossa puhutaan työelämän pelisääntöjen ja palkan joustosta sekä sosiaaliturvasta kokonaisuutena, joka auttaa kotoutumaan ja töihin.

Akavan puheenjohtaja epäilee, että nykyisillä työelämän pelisäännöillä kouluttamattomat maahanmuuttajat eivät pääse töihin.

Sture Fjäder kommentoi asiaa Ylelle, kun häneltä kysyttiin näkemyksiä talousnobelisti Bengt Holmströmin haastattelusta.

Bengt Holmström vaati Ylen haastattelussa ammattiyhdistysliikkeeltä lisää joustavuutta työmarkkinoille. Taloustieteen professori Holmström ehdotti myös ulkomailta tuleville mahdollisuutta tehdä työtä suomalaisia pienemmällä palkalla ja huonommalla sosiaaliturvalla.

STTK: Suomeen ei kaksia työmarkkinoita

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK sen sijaan tyrmää maahanmuuttajien muita pienemmät palkat.

– Kyllä meillä on aika vahva näkemys toistaiseksi. Suomessa samanarvoisesta työstä maksetaan sama palkka kaikille, sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Sama periaate pätee Palolan mukaan myös sosiaaliturvaan.

Palola arvelee, että maahanmuuttajien palkkaus nousee jossain vaiheessa isompaankin keskusteluun. Perusteena Palola pitää Suomen ikärakennetta ja vähentynyttä syntyvyyttä. Kysymys on siis työntekijöiden riittävyydestä.

STTK toivoo seuraavalta hallitukselta aktiivisen, työperäisen maahanmuuton ohjelmaa. Toimihenkilökeskusjärjestö haluaa Suomeen lisää koulutettuja ja ammattitaitoisia työntekijöitä.

– Pitäisi huolehtia työntekijöiden ja perheiden kotouttamisesta, koulutuksesta. Me uskomme, että tämä on yksi olennainen osa ratkaisua, millä pystytään turvaamaan tulevaisuudessa suomalaisten työntekijöiden lukumäärä, Palola sanoo.

Palolan mukaan työperäisen maahanmuuton ohjelma ei koskisi humanitaarista maahanmuuttoa, esimerkiksi pakolaisia.

"Maahanmuuttajien pienemmät palkat lisäisivät vastakkainasettelua"

Samasta työstä samaa palkkaa kaikille puolustaa myös SAK:lainen posti- ja logistiikka-alan työntekijöiden järjestö PAU. Esimerkiksi sanomalehtien varhaisjakelussa on paljon maahanmuuttajia töissä.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen pelkää, että maahanmuuttajien pienemmät palkat lisäisivät vastakkainasettelua työpaikoilla.

– Yritys voisi irtisanoa omia, mahdollisesti kantasuomalaisia työntekijöitä. Ottaa sinne vuokratyöntekijöitä, jotka olisivat vaikka maahanmuuttajia. Maksaa näille heikompaa palkkaa kuin työntekijöille, jotka yrityksessä aiemmin oli, Nieminen kuvailee.